Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Zaposlena trudnica: Koliko ću dobijati novca na trudničkom bolovanju i porodljskom, ako mi j eplata 40.000 dinara?

Radim više od 12 meseci i plata mi je 40.000 dinara. Koliki iznos ću dobijati za vreme trudničkog bolovanja, a koliko u periodu porodiljskog odsustva, po trenutnom zakonu i pravilniku?

Hvala unapred

ODGOVOR 

Poštovana Tijana, 

Vi svoje trudničko bolovanje otvarate u trajanju od 30 dana, a naknadu zarade za taj period Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”

Nakon isteka perioda od 30 dana Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3 . : "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplate naknade zarade pada na RFZO.

Da bi trudnica ostvarila pravo na naknadu zarade od Fonda mora da radi 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u prethodnih 18 meseci kod istog ili drugog poslodavca pre otvaranja bolovanja i da su joj u ovom periodu izmireni doprinosi po osnovu rada.

Što se tiče porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta:

naknada zarade utvrđuje se u visini prosečne osnovne zarade za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, uvećane za minuli rad, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.

Pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica