Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Trudničko bolovanje: Koliko bi trebalo da budem zaposlena kod novog poslodavca i na koji način se nakon toga obračunava zarada?

Pre neki dan smo saznali da sam u drugom stanju po drugi put. Trenutno sam na birou za nezaposlene u Beogradu i primam novčanu nadoknadu još 4 meseca. S obzirom da nisam zaposlena, prijatelj mi je ponudio mogućnost da me zaposli ...

Imam preko pet godina radnog staža (neprekidno) i sada mi na zavodu i dalje teče radni staž (još 4 meseca koliko traje i nadoknada). Molim Vas za informaciju: koliko je minimalno potrebno da budem zaposlena kod novog poslodavca, i na koji način se obračunava onda zarada kada odem na trudničko bolovanje? Da li moram biti 3 meseca ili 6 meseci u radnom odnosu kod njega? Da li uplate doprinosa sa zavoda ulaze u prosek ili moram da budem striktno pod ugovorom od 6 meseci u toj firmi da bih dobila 100% zarade na trudničkom? Ako otvorim trudničko za npr. 4 meseca onda ću dobijati samo 60% zarade proseka za prethodna tri meseca? Pre toga sam imala neprekidno radni staž 5 godina.

Takođe me interesuje kako od visine plate koja se meni isplaćuje (i doprinosa koji uplaćuje poslodavac) kasnije zavisi iznos koji ću dobijati na trudničkom/porodiljskom, na mesečnom nivou, da bih znala da li da pristanem na takve uslove.

Molim Vas i eventualno, pored odgovora, za neki link gde mogu pogledati jos detalja vezano za ovo, jer nisam uspela sama da pronadjem, ili je jako zbunjujuće, sa različitim informacijama.

Da li imam pravo da produžim trudničko preko zavoda?

Hvala unapred.

Pozdrav,

Ivana 

ODGOVOR 

Poštovana Ivana, 

Na početku je bitno da objasnim da trudničko i porodiljsko nikako nisu isto. 

Trudničko bolovanje možete da otvorite odmah na početku trudnoće, ako ginekolog ustanovi da Vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori Vaš ginekolog. Za sve preko toga, mora Vas uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje.

Vi svoje trudničko bolovanje otvarate u trajanju od 30 dana, a naknadu zarade za taj period Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”

Nakon isteka perioda od 30 dana Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3 . : "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplate naknade zarade pada na RFZO.

Da bi trudnica ostvarila pravo na naknadu zarade od Fonda mora da radi 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u prethodnih 18 meseci kod istog ili drugog poslodavca pre otvaranja bolovanja i da su joj u ovom periodu izmireni doprinosi po osnovu rada.

Što se tiče porodiljskog odsustva i dosustva sa rada radi nege deteta :

porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga, a naranije 45 dana pre termina.

Pravo na porodiljsko odustvoje, u izuzetnim slučajevima, može da koristi otac, a pravo na odsustvo radi nege deteta mogu koristiti oba roditelja.

Pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno. Porodilji koja je bila u radnom odnosu, od tri do šest meseci pripada 60 odsto, a porodilji u random odnosu do tri meseca pripada 30 odsto od iznosa naknade zarade.

Iznos plate na koju Vas Vaš prijatelj prijavi da bi Vam “učinio “ će u svakom slučaju biti proveravan kao I celokupna dokumentacija od strane referenta u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu ukoliko ste u Beogradu, a ukoliko imate drugo mesto prebivališta od nadležnog organa uprave. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica