Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Kristina: Koliku platu ću primati ako odem na porodiljsko odsustvo pet meseci nakon potpisivanja ugovora o radu?

Zaposlena sam od 1. marta tekuće godine. Termin porođaja mi je 22. avgust. Da bih primala 100% zarade potrebno je da budem zaposlena minimum 6 meseci i 2 dana. Da li to znači da treba da sam taj period zaposlena do trenutnka otvaranja ...

S poštovanjem,

Kristina 

ODGOVOR 

Poštovana Kristina, 

pravo na odsustvo zbog trudnoće i porođaja ima zaposlena žena, u ukupnom trajanju 365 dana.

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga, a naranije 45 dana pre termina.

Pravo na porodiljsko odustvoje, u izuzetnim slučajevima, može da koristi otac, a pravo na odsustvo radi nege deteta mogu koristiti oba roditelja.

Pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno. Porodilji koja je bila u radnom odnosu, od tri do šest meseci pripada 60 odsto, a porodilji u random odnosu do tri meseca pripada 30 odsto od iznosa naknade zarade.

Kod visokorizičnih trudnoća porodiljsko bolovanje može da se otvori bukvalno na sam dan porođaja, jer se tada trudnoća na neki način tretira kao bolest, pa bolovanje traje sve dok postoji potreba za lečenjem, tj. sve do kraja trudnoće.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica