Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11. 2017. - Zaposlena trudnica na bolovanju: Da li ću primati minimalac ili prosek plata?

Prijavljena sam u firmi od 3. maja 2017. godine, a na trudnčko bolovanje sam otišla 3. jula. Petog, šestog i sedmog meseca uplaćena mi je plata u bruto iznosu od 100.000 dinara. Još nisam počela da primam trudničko. Zanima me da ...

ODGOVOR 

Poštovana, 

Naknadu za odsustvo sa rada radi održavanja trudnoće počinjete da primate onda kad isto počnete da koristite, naravno ukoliko za to postoje opravdani razlozi. 

Naknadu za bolovanje do 30 dana Vam isplaćuje poslodavac  u iznosu 100% 12 mesečnog proseka koji prethodi otpočinjanju odsustva. 

Naknadu od 31 dana bolovanja Vam isplaćuje država (  odnosno . 65% RFZO ,a preostalih 35% budžet RS) u iznosu od 100% tromesečnog proseka. 

Da bi zaposlena koja se nalazi u drugom stanju ostvarila pravo na 100% novčane naknade proseka zarade od RFZO (Fonda )  potrebno je da se nalazi u radnom odnosu 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Nije potrebno da li se potrebna dužina radnog odnosa sa ili bez prekida ostavrila kod jednog ili više poslodavaca pre otvaranja bolovanja . Naravno neophodno je da su joj u napred navedenim periodima izmireni doprinosi po osnovu rada. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica