Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11. 2017. - Da li imam pravo na 100 odsto novčane naknade za vreme trudničkog bolovanja?

Da li od dužine zaposlenja kod jednog poslodavca zavisi da li ću dobiti pravo na 100% novčane naknade nakon otvaranja trudničkog bolovanja? Da li moram kod jednog poslodavca da budem zaposlena najmanje šest meseci da bih ostvarila ...

Unapred zahvalna. 

ODGOVOR 

Poštovana  Kristina, 

što se tiče odsustva sa rada radi održavanja truddnoće ili kako Vi i većina kaže trudničkog bolovanja bitno je da znate da se različito tretira bolovanje do 30 i bolovanje od 31 dana. 

Prvih 30 dana odsustva novčanu naknadu Vam isplaćuje poslodavac, a od 31 dana novčanu naknadu Vam isplaćuje država , odnosno 65% RFZO, a preostalih 35% budžet RS.

Da bi zaposlena koja se nalazi u drugom stanju ostvarila pravo na 100% novčane naknade proseka zarade od RFZO (Fonda) potrebno je da se nalazi u radnom odnosu 3 meseca neprekidno ili 6 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Nije potrebno da li se potrebna dužina radnog odnosa sa ili bez prekida ostvarila kod jednog ili više poslodavaca pre otvaranja bolovanja. Naravno, neophodno je da su joj unapred navedenim periodima izmireni doprinosi po osnovu rada. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica