Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11. 2017. - Da li otac može da ostvari pravo na porodiljsko odsustvo ukoliko supruga nije bila u radnom odnosu?

Da li mogu da ostvarim pravo na odustvo radi nege deteta ako supruga nije bila na trudničkom i porodiljskom? Konkretno, supruga sad počinje da radi a beba ima šest meseci. Da li mogu ja da ostvarim to pravo i u kom periodu?

ODGOVOR 

Poštovani Dejane, 

Nega deteta je period koji počinje nakon isteka 3 meseca od dana porođaja, pa do isteka 365 dana od dana otavranja porodiljskog odsustva. 

Što se tiče korišćenja odsustva radi nege deteta od strane oca deteta Zakonodavac u ZOR-u ne propisuje posebne uslove kao što ih propisuje za korišćenje porodiljskog odsustva . Otac deteta može ovo pravo da koristi pod istim uslovima kao što bi ga koristila i majka deteta i u principu je stvar dogovora odnosno sporazuma između oca I majke ko će ovo pravo da koristim, s tim što majka deteta mora biti u radnom odnosu, jer je ovo pravo iz radnog odnosa majke.  Podrazumeva se da je u ovoj situaciji i otac u radnom odnosu. 

Ali, ukoliko je situacija takva da majka deteta nije ili nije bila u radnom odnosu, otac koji je zaposlen ima pravo na ovo odsustvo pod istim uslovima kao da je u pitanju porodiljsko odsustvo. 

Potrebno je da podnesete zahtev za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom organu uprave prema mestu Vašeg prebivališta .

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica