Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2017. - Da li rad vikendom i noću ulazi u prosek prilikom obračunavanja naknade za vreme trudničkog bolovanja?

Zaposlena sam u firmi nešto više od 6 meseci. Zanima me koliko će mi se plaćati trudničko i porodiljsko bolovanje, s obzirom na to da imam treću smenu i rad vikendom. Da li i to ulazi u obračun ili bih primala minimalac? Unapred ...

ODGOVOR 

Poštovana Milena, 

OSNOVNA ZARADA =  CENA RADNOG SATA x BROJ OSTVARENIH RADNIH SATI

Novčana naknada za vreme bolovanja radi održavanja trudnoče  isplaćuje se u iznosu od 100 % s tim što Vam prvih 30 dana isplaćuje poslodavac  i u tom slučaju primate 100% proseka u prethodnih 12 meseci koji se računa na osnovu Vaše ukupne zarade. Bolovanje nakon toga, odnosno od 31 dana isplaćuje Vam država i Vi i dalje imate naknadu 100% ali primate 100% tromesečnog proseka od osnovne zarade uvećane za minuli rad. U obračun za period od 31 dana odsustva ne ulaze nagrade, bonusi i druga primanja iz radnog odnosa. 

Zaključak je da , iako je procenat u oba slučaja isti tj. 100% iznos naknade je različit zbog različitog načina obračuna koji je gore detaljno opisan. 

Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta utvrđuje se u visini prosečne osnovne zarade za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, uvećane za minuli rad, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.

Pun iznos naknade zarade pripada porodilji pod uslovom da je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno. Porodilji koja je bila u radnom odnosu, od tri do šest meseci pripada 60 odsto, a porodilji u random odnosu do tri meseca pripada 30 odsto od iznosa naknade zarade.

Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata.

Obračun i isplatu naknade zarade vrši poslodavac istovremeno sa obračunom i isplatom zarada zaposlenima.

Poslodavcu se vrši refundacija isplaćenih sredstava po dostavljanju dokaza da je isplatio naknadu zarade porodilji.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica