Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2017. - Ko ima pravo na dodatak za tuđu negu?

Majka sam deteta sa raznim dijagnozama, između ostalih i usporen psihomotorni razvoj. Dete ima dve ipo godine, nije samostalno, ne hoda, ne govori, slabo je razvijen centar za ravnotežu itd. Tek pre par meseci, i to u Internet grupi ...

Do tada nam niko od lekara sa kojima smo bili u kontaktu, a bilo ih je dosta, nije sugerisao da bi mogli da ostvarimo i ovo pravo na naknadu za negu drugog lica. Niti smo se mi, sluđeni usled svega što nas je snašlo, setili da ikoga pitamo. Dete od prvog meseca ima dijagnozu hidrocefalus, imala je sa mesec dana i operaciju kada joj je ugrađen sant.

Moje pitanje bi bilo: da li bi u ovim okolnostima i ovakvom sledu događaja mogli da podnesemo zahtev za refundaciju dve ipo godine unazad iako tek sad zvanično prvi put izlazimo pred komisiju, a dete ima dijagnozu staru dve ipo godine?

Do sada smo sve troškove oko pregleda, prevoza, fizikalne terapije, logopeda plaćali privatno jer državne ustanove nisu imale ili nemaju i dalje kapaciteta da dete uvedu na redovne terapije i tretmane.

Hvala unapred na odgovor

ODGOVOR 

Poštovana, 

Pomoć i nega drugog lica (poznatije kao dodatak za tuđu negu) je pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Zakonom je određeno da za slučaj potrebe za pomoći i negom drugog lica – korisnik ima pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica.

Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ima osiguranik i korisnik penzije, kome je zbog prirode i težine stanja povrede ili bolesti utvrđena potreba za pomoći i negom za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica