Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena trudnica sa neoverenom zdravstvenom knjižicom

Stalno sam zaposlena (od maja 2013) u firmi koja već neko vreme kasni sa isplatom zarada, takođe i sa plaćanjem doprinosa. Otvoreno mi je trudničko bolovanje 1. avgusta 2015. Zbog neplaćenih doprinosa, nije mi overena zdravstvena ...

Niko me nije vratio zbog toga ali se postavlja pitanje zašto nije overena i kako ću u porodilište. Sada je druga polovina oktobra, a meni nije isplaćena zarada za jul i nadalje, samim tim ne mogu da dobijem ni naknadu za bolovanje.

Šta mogu da preduzmem da se situacija reši?

Unapred Zahvalna,

Olga C.

ODGOVOR 

Poštovana Olga, 

 najbolje je da se obratite sa dokumentacijom koju posedujete nadležnoj inspekciji rada. Ova prijava podnosi se kada poslodavac krši neka prava zaposlenog, ili kada krši neke druge zakonske obaveze. Prijava inspekciji rada može se podneti inspekciji rada u mestu gde je sedište poslodavca. Prijava se moze  poslati poštom ili faksom, ili je lično odneti u kancelariju inspekcije. Možete je podneti i usmeno, tako što ćete  otići u inspekciju rada i ispričati svoj problem dežurnom inspektoru.

Za pismene prijave ne postoji nikakav proceduralni formular.Dovoljno je da se detaljno opiše problem na koji se žalite i okolnosti u kojima je nastao, i da se navedu  podaci o  poslodavcu, svoje ime i kontakt informacije (adresa, telefon, imejl). Ukoliko postoje svedoci bilo bi dobro da ih navedete, kao i da priložite dokumetnaciju koju posedujete.

Što se tiče same inspekcije tiče, ne bi trebalo da brinete oko toga da li će direktor saznati za prijavu. Inspektori ne smeju da mu kažu koje je lice podnelo prijavu, ni da li ga je neko uopšte prijavio ili se radi o redovnoj kontroli.

Rok za prijavu ne postoji, mada je svakako bolje da se postupak pokrene što pre. Ako su predmet prijave poslodavca  neisplaćena  novčana potraživanja (plate, naknade, bonusi…),  ti dugovi zastarevaju u roku od tri godine od trenutka njihovog nastanka, pa inspekcija nakon isteka tog perioda neće moći da uradi ništa.

Nakon primljene prijave, inspektor rada pokreće postupak u okviru kojeg ispituje da li je u određenoj firmi ili preduzeću zaista došlo do kršenja zakonskih propisa. 

Rok za završetak postupka je mesec dana od trenutka podnošenja prijave, odnosno petnaest dana – ako se postupak vodi zbog prijave nezakonitog otkaza. Izuzetno, rokovi mogu biti produženi na dva meseca.

Na kraju postupka inspektor donosi rešenje.

Tokom postupka imate pravo da se informišete o toku postupka po Vašoj prijavi. Na kraju postupka inspektor je dužan da Vas pismeno obavesti o ishodu postupka i preduzetim merama.

Ukoliko  ova mera ne reši problem, zaštitu Vaših prava moraćete da potražite na sudu. U tom slučaju  biće izuzetno  korisno što ste se prvo obratili inspekciji rada, jer njihovi nalazi, zaključci, rešenja i nalozi mogu poslužiti kao čvrsti dokazi u sudskom postupku.

Obzirom da Inspektorat za rad ima ukupno 28 odvojenih jedinica – odeljenja i odseka inspekcije rada koja se nalaze u upravnim okruzima i gradu Beogradu i dva odeljenja inspekcije rada u sedištu Inspektorata.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama


Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica