Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezaposlena trudnica: Da li imam prava na neka primanja nakon porođaja iako je moj suprug zaposlen?

Pročitajte odgovor pravnice Bojane Bogojević na pitanje jedne naše čitateljke...


ODGOVOR


Poštovana,

Na žalost osim prava na roditeljski dodatak i prava na socijalnu pomoć nemate drugih mogućnosti da ostvarite neki drugi vid finansijske pomoći.

Najbitniji uslov za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć je da pojedinac ili porodica imaju mesečna primanja koja su manja od iznosa socijalne pomoći. Ukoliko ostvarite ovaj osnovni uslov potrebno je nakon toga da zadovoljite i dodatno postavljene uslove. Međutim, obzirom da ste naveli da Vam je suprug zaposlen pretpostavljam da možemo isključiti mogućnost socijalne pomoći.

Roditeljski dodatak  može se ostvariti isključivo ukoliko roditelji u momentu podnošenja zahteva žive i rade u Republici Srbiji.

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za svoje prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom:
- da je državljanin Republike Srbije;
- da ima prebivalište u Republici Srbiji;
- da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Visina iznosa roditeljskog dodatka zavisi od toga koje Vam je dete po redu.

Roditeljski dodatak se usklađuje dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra, u skladu sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena. Dodatak za provo dete se isplaćuje jednokratno, dok se za drugo, treće i četvrto dete isplaćuje u 24 mesečne rate u jednakom iznosu.


Roditeljski dodatak ne može se ostvariti ako majka ili članovi porodice u kojoj živi plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 12.000.000 dinara.

Na dole navedenom linku  možete preuzeti obrazac RD- 1 tj. Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak majke :

http://www.paragraf.rs/obrasci/RD-1_Zahtev_majke.pdf


Uz čitko popunjen napred navedeni zahtev  potrebno je da  priložite i sledeća dokumenta:

• izvod  iz Matične knjige rođenih sa hologramskom zaštitom  za svu decu – original ili overena fotokopija;

• uverenje o državljanstvu Republike Srbije za majku,  koje ne može biti starije od šest meseci – original ili overena fotokopija;
• fotokopija lične karte  majke (  lične karte sa čipom potrebno je očitati);

• fotokopija  zdravstvene knjižice majke;

• fotokopija prijave prebivališta za decu;

• uverenje Centra za socijalni rad nadležnog prema mestu prebivališta majke da ona: neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da nije lišenja roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja;

Sa primerkom rešenja i ličnom kartom majka podiže novac sa namenskog tekućeg računa kod Poštanske štedionice, koji će biti otvoren po službenoj dužnosti. Korisnicima koji već imaju račun kod Poštanske štedionice uplata će se izvršiti na taj račun.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršenih šest meseci starosti deteta.


Ukoliko ste iz Beograda, Pravo na roditeljski dodatak ostvarujete u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45.


Bojana Bogojević, diplomirani pravnik


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica