Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promena poslodavca za vreme trudničkog bolovanja

Radim na jednoj pumpi kojoj se u decembru menja vlasnik a ja sam na trudničkom bolovanju. Svi radnici ostaju da rade kod novog vlasnika a mene zanima šta će biti sa mnom jer sam na bolovanju? Koja su moja prava?


ODGOVOR


Poštovana,


Trudnoća nije zakonska prepreka da promenite poslodavca u bilo kom trenutku. Ukoliko odete na tzv. trudničko bolovanje, tj. dođe do privremene sprečenosti za rad zbog održavanja trudnoće.
Obzirom da je uslov za primanje 100 odsto naknade zarade radni odnos u neprekidnom trajanju od bar šest meseci, bez obzira da li je ostvaren kod jednog ili više poslodavaca.

Naravno, pretpostavka je da ćete promenu poslodavca izvesti tako da pri promeni neće doći do prekida radnog odnosa, tj. da ćete odmah nakon prestanka jednog radnog odnosa preći u radni odnos kod drugog poslodavca. Pravno je dakle situacija identična, bez obzira na to kod kojeg poslodavca koristite svoja prava.


Ne postoje nikakve zakonske prepreke da učinite promenu niti ćete trpeti bilo kakve posledice kada je reč o mogućnostima korišćenja porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica