Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanja zaposlenih trudnica: Šta kada se porodiljsko odsustvo ne otvori na vreme?

Šta se dešava ako se porodiljsko odsustvo ne otvori 28 dana pre termina predviđenog za porođaj, nego sedam dana kasnije, čime je broj dana automatski smanjen u odnosu na termin i zakonsku obavezu? Da li postoji bilo kakav način ...

Najljubaznije hvala!

Srdačan pozdrav,
JovanaODGOVOR


Poštovana Jovana,


Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovaje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana.


Porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja do navršena bebina tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Ne postoji nikakva procedura za otvaranje bolovanje radi nege deteta, već se ono samo nadovezuje na porodiljsko. Dakle ne treba da ga posebno otvarate.Porodiljsko i bolovanje radi nege deteta zajedno traju 365 dana, za prvo i drugo dete i to računajući od datuma otvaranja bolovanja a ne od datuma porođaja.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica