Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prava zaposlene trudnice: Otkaz za vreme trudnoće

Zaposlena sam u jednom kafiću već šest meseci. Zatrudnela sam i želim da napustim radno mesto jer ovim više neću da se bavim. Poslodavac mi nije siguran pa se bojim da zavisim od njega tokom trudnoće. Ugovor mi ističe 1. novembra ...

Ja sam još uvek na poslu, gazda i menadžer su upućeni u sve što se dešava i mogu da se dogovorim sa njima oko svega.
Hvala vam unapred. Kristina


ODGOVOR


Poštovana Kristina,


Obzirom da ste Vi trenutno u drugom stanju Vas poslodavac ne sme  da otpusti, a da ne prekrši odredbe Zakona o radu koji u čl.187 stav 1 – 3.  ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) predviđa sledeće rešenje :


Član 187.
Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.


Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica