Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica na birou: Da li je moguće produžiti primanje novčane naknade?

Posle 11 godina rada ostala sam bez posla i od pre mesec dana se vodim na birou kao tehnološki višak. Imam pravo na novčanu naknadu narednih 6 meseci. Koja su moja prava ukoliko u ovom periodu ostanem u drugom stanju? Da li bih ...

I da li, ako se ponovo zaposlim i posle mesec dana ostanem u drugom stanju imam pravo na trudničko i porodiljsko ili moram da radim nekoliko meseci da bih to pravo ostvarila?

Hvala unapred.
Mirjana


Poštovana,


Odgovori na Vaša pitanja su sledeći:

1) Ukoliko ostanete u drugom stanju za vreme korišćenja prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti, korišćenje prava se može produžiti do 30 dana za vreme privremene sprečenosti za rad (u Vašem slučaju bi to moglo biti tzv. trudničko bolovanje). Postoji i mogućnost produženja za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta – ovu opciju nažalost ne možete koristiti, zbog toga što se ona odnosi samo na lica koja su izgubila zaposlenje zbog prestanka rada poslodavca tokom korišćenja nekog od navedenih prava.

2) Samim zasnivanjem radnog odnosa, možete koristiti pravo na privremenu sprečenost za rad zbog održavanja trudnoće (tzv. trudničko bolovanje). Što se prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta tiče, ono se takođe automatski stiče zasnivanjem radnog odnosa. Dužina trajanja radnog odnosa pre odlaska na porodiljsko odsustvo međutim utiče na određivanje osnovice naknade zarade koju ćete primeti za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, kao i na ukupnu visinu te naknade zarade – ukoliko ste bili u radnom odnosu duže od šest meseci pre porodiljskog odsustva, naknada zarade iznosiće 100% osnovice, od tri do šest meseci 60% osnovice, a za kraće od tri meseca 30% osnovice (članovi 11. i 12. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom).

Doc. dr Mario Reljanović

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica