Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudničko bolovanje odmah nakon zaposlenja

Kako sam saznala da sam u drugom stanju, a nažalost nezaposlena sam, sestra je odlučila da me prijavi da sam zaposlena kod nje i to na mesečni iznos od 25000 dinara, od 1. jula. Mene zanima koliko sam potrebna biti zaposlena da ...

I drugo pitanje, pošto ću imati ukupno pet i po meseci do trenutka otvaranja porodiljskog bolovanja shvatila sam da ću primati 60%, samo nisam shvatila od čega? Od kog proseka? Mislim da je ranije bio prosek tih meseci koje imam i pola srednje neto plate za ostale mesece, ako se dobro sećam.
Ako budem imala tri plate po 25000 i još dve i po trudničkog, kolika će mi otprilike biti naknada na porodiljskom? Da li je 60% od 25000?

Unapred sam zahvalna na rešavanju moje nedoumice.O: Poštovana,

Trudničko bolovanje možete da otvorite odmah na početku trudnoće, ako ginekolog ustanovi da vam je neophodno mirovanje. Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori vaš ginekolog. Za sve preko toga, mora vas uputiti na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje.


Vi svoje trudničko bolovanje koje otvrate u trajanju od 30  dana a, naknadu zarade za taj period  Vam isplaćuje poslodavac. Shodno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u članu 96. stav 3. predviđa se sledeće rešenje “U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade.”


Nakon isteka perioda od 30 dana  Zakon o zdravstveno osiguranju predviđa sledeće u članu 96 .stav 3 . : "U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike."

Shodno gore navedenim odredbama, zaključuje se sledeće, da Vam u prvih 30 dana poslodavac taj koji Vam isplaćuje 100% naknade zarade, a nakon toga teret isplte naknade zarade pada na RFZO.

Ukoliko Vas interesuje utvrđivanje visine naknade zaposlenoj porodilji, naknada te vrste zavisi od  od prethodnog staža pre otpočinjanja porodiljskog odsustva, odnosno visina naknade zarade se utvrđuje u zavisnosti od toga koliko je zaposlena neposredno i neprekidno pre ostvarivanja prava na naknadu zarade bila u radnom odnosu. U skladu sa tim zaposlenoj pripada:


-          pun iznos naknade zarade – 100% pod uslovom da je, neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu više od šest meseci. Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata, niti veći od pet prosečnih mesečnih zarada u Repulici Srbiji;
-           u visini od 60% od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno I neposredno pre ostvarivannja prava od tri do šest meseci. U ovom slučaju mesečni iznos naknade za porodiljsko odsustvo ne može iznositi manje od minimalne zarade;
-          u visini od 30 % od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno i neposredno pre ostvarivanja prava do tri meseca. I u ovom slučaju mesečni iznos naknade može iznositi manje od minimalne zarade.


Uplata doprinosa za obavezno sicijalno osiguranje vrši se na iznos naknade zarade koja se isplaćuje zaposlenoj, bez obzira na visinu ( 100%, 60% ili 30%, od iznosa naknade zarade ).

Na dole navedenoj internet adresi RFZO  imate kontakt adrese i telefone filijala po regionima sa adresama, telefonskim brojevima i imenima odgovornih lica – u vezi porodiljskog:
http://www.rfzo.rs/index.php/kontakt-top-menu

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica