Najnovije istraživanje sa Oksforda pokazalo je da je boravak u porođajnoj sali podjednako stresan i za buduće očeve i da, u pojedinim slučajevima, može dovesti i do posttraumatskog stresnog sindroma (PTSS).
U okviru pomenute studije muškarci su davali svoje viđenje porođaja i opisivali osećanja koja su im se tom prilikom javljala. Mnogima je veoma teško palo to što su u jednom trenutku ostavljeni na hodniku bez ikakvih detaljnijih informacija, te su bili u strahu za život i majke i bebe.


Jedan otac priznao je da nije u stanju da radi ni sedam godina nakon što je njegova supruga skoro umrla donoseći na svet njihovu ćerku. U mislima mu se stalno vraća trenutak kada je video svoju ženu krvavu i onesvešćenu pre nego što je prebačena na odeljenje intenzivne nege. Pri tome, njhova beba po rođenju nije spontano disala i kasnije joj je bila potrebna dodatna nega lekara specijalista neonatologije. Sve ovo je doprinelo da se kod oca razvije PTSS.


Ni iskustvo drugog učesnika u istraživanju nije bilo ništa manje užasavajuće. Naime, iako se hitan carski rez njegove supruge završio kako treba, ovom ocu je u glavi zauvek ostao zapečaćen prizor placente na porođajnom stolu, kao i slika praznog inkubatora, jer mu niko nije pružio detaljnije informacije o proceduri koja se sprovodi u takvim situacijama.


Stručnjaci zato apeluju na zaposlene u porodilištima da više pažnje obrate na očeve, pogotovo kada su u pitanju teži porođaji. Mnogi hitni slučajevi podrazumevaju sprečavanje velikog gubitka krvi ili pak potrebu da se izvrši histerektomija, a to nije nešto što buduće tate očekuju da vide.


"Komplikacije na porođaju mogu imati dugoročne posledice na psihičko zdravlje oca, a zatim i na celokupnu porodicu. Zato je važno da postoji adekvatna podrška za oba partnera," zaključuje autor istraživanja profesor Marijan Najt.