Kraljevske porodice su uvek pod budnim okom javnosti, posebno kada je neka žena u porodici trudna. Kada je u pitanju trudnoća ali i porođaj, članice kraljevske porodice imaju stroga, drugačija pravila.

Pogledajte kroz šta prolaze žene koje rađaju decu u kraljevskim porodicama:

Predstavljaju bebu javnosti neposredno nakon porođaja

Uobičajeno je da samo nekoliko sati nakon što su se porodile, pripadnice kraljevske porodice javnosti predstavljaju svoje novorođenče, i to uglavnom na ulazu u bolnicu. Samim tim, i majka se samo nekoliko sati nakon porođaja mora našminkati, spremiti i pojaviti se u javnosti. Oporavak mora biti ekspresan, a važno je i kakvu garderobu će odabrati za predstavljanje deteta. Ono što je obavezno na porodiljama su zatvorene cipele, nikako sandale.

Više od 20 ljudi prisustvuje porođaju

Kao i svuda na svetu, doktori i babice prisustvuju porođaju. Međutim, kada je u pitanju kraljevski porođaj, stvari su malo drugačije. U samoj porođajnoj sali je gužva jer mora biti oko 20 ljudi, od ginekologa, anesteziologa, pedijatra, laboratorijskih tehničara i babica. Sve mora biti spremno u slučaju da dođe do bilo kakve komplikacije.

Pol bebe je kraljevska tajna

Napisano je pravilo da se pol bebe ne zna sve dok kraljica ne objavi vesti o rođenju novog člana porodice. Izuzetak su bili princ Hari i njegova supruga Megan Markl koji su u intervjuu najavili da čekaju devojčicu. Ali oni su se ionako povukli sa svih kraljevskih dužnosti i na neki način se potpuno sklonili od strogih pravila.

Princ Hari, Megan Markl
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Princ Hari i Megan Markl

Kraljevska beba se ne rađa sa službenim prezimenom

Do početka 20. veka kraljevske bebe zapravo uopšte nisu imale službeno prezime. Razlikovali su se po imenima okruga kom su vladali. Deca princa Vilijama i Kejt Midlton koriste 'Cambridge' kao svoje prezime u školi, a Hari i Megan su svom sinu na rođenju dali prezime 'Mountbatten-Windsor'.

I deca se moraju pokloniti kraljici

Svi članovi britanske porodice moraju da se pridržavaju protokola, a ni deca nisu izuzeta. Od najranijeg perioda moraju da prisustvuju svim važnim ceremonijama, a upravo na poslednjem jubileju kraljice Elizabete je ceo svet na primeru princa Luisa video koliko mu to nekada teško pada. Osim toga, bezobzira što im je kraljica Elizabeta II baka ili prabaka, i najmlađi članovi moraju da joj se poklone i time joj odaju poštovanje.

Osim toga, sva kraljevska deca imaju po nekoliko kumova. I to zbog toga što kraljevska porodica smatra da obzirom na to da odrastaju pod strogim pravilima i pred očima javnosti, treba da imaju dodatna vodstva, a za to im služe kumovi.

(Yumama)