Američki naučnici upotrebili su virus HIV da naprave genetsku terapiju kojom su četiri novorođenčeta izlečili od teške kombinovane imunodeficijencije (SCID), poznatije kao bolest "dečaka iz mehura".

Bebe koje su se rodile sa slabim imunitetom ili bez njega, sada imaju potpuno funkcionalne imune sisteme. One koje se ne leče moraju da žive u potpuno sterilnim uslovima i obično brzo umiru.

Terapija gena koju su naučnici primenili uključila je uzimanje koštane srži beba i ispravljanje genetskog defekta u njihovoj DNK ubrzo po rođenju. "Ispravan" gen, koji se koristio za popravku - ubačen je u izmenjenu verziju gena HIV-a, virusa koji uzrokuje sidu.

Većina beba je otpuštena iz bolnice mesec dana nakon lečenja, rekli su istraživači.

- Ovi pacijenti su sada deca koja reaguju na vakcine i imaju imune sisteme koji prave sve imune ćelije potrebne da ih zaštite od infekcija dok žive normalnim životom – rekla je dr Evelina Mamkarz, autorka studije, dodajući da je ovo prvi put da su pacijenti sa SCID-X1 izlečeni.

SCID-X1 je najuobičajeniji tip ove bolesti. Mali pacijenti lečeni su u Dečjoj istraživačkoj bolnici Sent Džud u Memfisu i Dečjoj bolnici Beiof u San Francisku.

Najpoznatiji slučaj teške kombinovane imunodeficijencije je Dejvid Veter, koji je rođen 1971, a umro u 12. godini, nakon neuspešne transplantacije koštane srži. On je zbog bolesti živeo u plastičnoj komori, zbog čega je stekao nadimak "dečak iz mehura". Otprilike 20 sekundi nakon rođenja u Hjustonu smešten je u izolaciju, gde je živeo do 6. godine, kad mu je NASA poklonila specijalno plastično odelo. Dejvidovi roditelji su pre njega već izgubili jedno dete zbog iste bolesti.

Trenutno je najbolji tretman transplantacija koštane srži, ali za više od 80 odsto pacijenata nema donora, jer oni moraju biti srodnici sa odgovarajućim tkivom, preneo je BBC.