Javna je tajna da su, u većini beogradskih vrtića, roditelji u "obavezi" da kupe pakovanje vlažnih maramica i plastičnih čaša, jednom mesečno. Ima i onih predškolskih ustanova koje na oglasnoj tabli objavljuju imena dece čije su mame i tate ispunile "domaći zadatak". Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pak, poručuju roditeljima da nisu u obavezi da kupuju bilo šta od sredstava za higijenu.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, budžetom za predškolsko obrazovanje za 2018. godinu, predviđeno je izdvajanje iznosa od 12,2 milijarde dinara za rad 314 beogradskih vrtića, u kojima boravi oko 60.000 dece.

"To uključuje kapitalno održavanje objekata, plate zaposlenih, plaćanje svih komunalija, kupovinu opreme za predškolsko obrazovanje, namirnice za ishranu dece, higijenskog materijala...", navodi Gak.

"Primera radi, za higijenski materijal za sve predškolske ustanove izdvojeno je 117,3 miliona dinara, za materijal za obrazovanje, kulturu i sport 81,9 miliona dinara, za namirnice se izdvaja 1,1 milijarda dinara u ovoj godini."

Gak ističe da direktori predškolskih ustanova, na osnovu svojih potreba, planiraju neophodne zalihe svih materijala. Većina higijenskog materijala nabavlja se centralizovanom javnom nabavkom, na osnovu iskazanih potreba.

"Ukoliko postoje posebni zahtevi roditelja, direktori su odgovorni da, u dogovoru sa vaspitačima konkretnog vrtića i saveta roditelja, odobre donošenje higijenskog materijala koji nije obuhvaćen iskazanim potrebama u vrtiću. Njihova je obaveza da se staraju da deca u vrtićima imaju sve što je neophodno, i roditelji nisu u obavezi da bilo šta od higijenskog materijala donose u vrtiće".

Na pitanje da li su žalbe od roditelja stizale na adresu sekretarijata, Slavko Gak kaže:

"Nismo dobili prijavu da je bilo ko od roditelja 'etiketiran', svakako ne podržavam da se od roditelja bilo šta traži".