Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogled u budućnost: Otvaranje specijalizovanih smerova u gimnazijama u Srbiji

Otvaranjem novih odeljenja u septembru, Srbija će odgovoriti na potrebe poslodavaca kojima fali radna snaga u IT sektoru.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kao odgovor na procenu da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, samo ove godine 71 gimnazija prijavila se za otvaranje specijalizovanih odeljenja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, omogućilo je da se sledeće školske godine otvori još odeljenja specijalizovanih za IT smer, pored postojećih osam u gimnazijama.

- Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici. Takođe, mogu biti deo inovativnih startap kompanija, telekomunikacionih kompanija, naročito su velike uspehe pokazivali u veb dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone - obrazlažu novi smer u Ministarstvu.

Povezane vesti

Jedna od gimnazija koja je dobila mogućnost otvaranja IT smera je "Svetozar Marković" u Subotici.

- Više puta smo tražili da nam odobre otvaranje IT smera jer je to izuzetno traženo zanimanje, a poznato je da nedostaje veliki broj stručnjaka. Mnogi učenici koji već pohađaju gimnaziju kažu da bi sigurno upisali IT smer da su imali mogućnost. Otvaramo jedno odeljenje sa 20 učenika u kojem je predviđen grupni rad, 10+10 đaka - kaže Gordana Budanović, profesorka engleskog jezika i PR škole.

Da su IT stručnjaci među pet najtraženijih zanimanja u Srbiji potvrđuju za "Blic" i u "Infostudu". Svake godine povećava se broj oglasa i biće ih sve više

- Šest puta za sedam godina se povećao broj oglašenih poslova u IT sektoru. Broj iskusnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati veliku ponudu. Na stručnom skupu "IT kadrovi - potencijal ili prepreka za razvoj" rečeno je da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu - kaže Miloš Turinski, u ime "Infostuda".

Na osnovu analiza traženih zanimanja, najviše se traže stručnjaci koji poznaju tehnologije: JAVA; PHP, .NET, iOS i Android. Takođe, fakulteti koji školuju IT stručnjake su najtraženiji, na vrhu liste želja budućih brucoša već više od pet godina.

- Povećana je tražnja za stručnjacima na senior pozicijama i onima koji imaju srednji nivo znanja. Vidi se velika potreba za zapošljavanjem IT juniora u 2017. Gotovo sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalaženju kvalitetnih zaposlenih, te su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama oko programa obuke i prekvalifikacije - kaže Turinski.

Već dokazani IT stručnjaci otvaranje IT smera u srednjim školama smatraju pravim putem ka obrazovanom i stručnom kadru.

- Pre godinu i po dana sam otišao u Nemačku na poziv prijatelja. Ponuđena mi je tri puta veća zarada i mogućnost rada od kuće. Nisam imao primedbe na kompaniju u kojoj sam radio u Srbiji, ali sam želeo nove izazove. Zarađivao sam oko 1.200 evra, a sada mi je zarada veća od 3.000 evra sa tendencijom rasta. Mladima treba omogućiti što ranije IT školovanje, jer samo edukacijom i praksom mogu napredovati i stići do cilja, a to je da rade ono što vole i da su za to dobro plaćeni - zaključuje Aleksandar V, programer iz Srbije.

Povezane vesti

Prekvalifikacije za IT

Od prošle godine u našoj zemlji radi se obuka i prekvalifikacija talentovanih kandidata za IT sektor.

- Radimo prekvalifikaciju 16 ljudi koji su u subvencionisanom državnom programu prekvalifikacije u IT sektoru. Na konkurs se prijavilo skoro 10.000 ljudi. Kandidati koji su na obuci će imati i praksu u firmama, ali im programom nije zagarantovano zaposlenje, već je cilj da postanu zapošljivi. Znam da 90 odsto firmi u Subotici stalno traži IT radnike. Da bi neko došao do plate od 1.500, 2.000 i više evra treba da bude više od 10 godina u IT-iju, da je senior - kaže Željko Crnjaković, koordinator "Startit centra".

118 kompanija traži 1000 juniora

Na osnovu ankete "Infostuda", urađene na uzorku od 118 kompanija, traži se 1.000 juniora. Skoro sve anketirane kompanije (95 odsto) su se izjasnile da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za četiri odsto kompanija njihov pronalazak skoro nemoguć.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica