Budite oprezni, redovno perite ruke, povedite računa o higijeni, unosite što više vitamina, izbegavajte masovna okupljanja i vakcinišite se! Novi, jači talas gripa tek sledi, upozoravaju stručnjaci!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", u Srbiji je dosad registrovano 52.686 obolelih od oboljenja sličnih gripu, dok se najveća učestalost obolevanja registruje kod dece do četvrte godine. U cirkulaciji je potvrđen virus gripa tip B i podtip A (H1N1).

Mnogo zaraženih

Iako epidemija nije zvanično proglašena, neki lekari su mišljenja da epidemije ipak ima, jer primećuju veliki broj obolelih.

"Mislim da ipak ima epidemije, iako nije proglašena zvanično. Međutim, ja nisam merodavna da to tvrdim. To je samo moje lično mišljenje zato što je reč o velikom broju obolelih. Ovo otopljenje i nagle promene u temperaturi mogu dovesti da se broj obolelih od gripa poveća", objašnjava za Kurir doktorka opšte prakse Olivera Bogdanović.

Prema njenim rečima, glavni simptomi gripa su suv kašalj, povišena temperatura, grebanje u grlu, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima.

"Što se tiče prevencije, pored vakcine, bitno je podizanje imuniteta vitaminskom ishranom, dosta voća i povrća. Vitamin C je veoma dobar kao preventiva, mogu se nositi i zaštitne maske, kao i izolacija od obolelih", navodi naša sagovornica.

Jači talas gripa stiže u februaru

Epidemiolog dr Zoran Radovanović smatra da će malo jači talas gripa uslediti sredinom februara.

On podseća da ni sada nije kasno za vakcinaciju, ali da su nakon primanja doze potrebne dve nedelje da bi ona počela da štiti.

"Broj obolelih će se sigurno povećati, a smiriće se početkom marta. Do sada je izolovan samo virus gripa tip B. Postoje još dva tipa koja zasad nisu izolovana, koji pripadaju grupi A, to su H3N2 i H1N1.

Ovaj drugi je sličan onom koji je 2009. izazvao pandemiju, on je prisutan već više godina, ali će verovatno manji broj oboleti od njega zato što postoji visok stepen kolektivnog imuniteta", priča za Kurir dr Radovanović.

On naglašava da bi problem bio kada bi se pojavio podtip H3N2, koji je isti kao i ostali tipovi gripa, jer je on mutirao i vakcina manje štiti od njega.

"Neće biti ništa dramatično, kao i svake godine. Kod nekih osoba grip prođe bez simptoma, neki imaju kliničku sliku nazeba, dok neke pogodi kao da ih je pregazio traktor. Najugroženiji su stariji od 65 godina, hronični bolesnici, kao i oni koji imaju smanjenu otpornost", pojašnjava dr Radovanović.

Tip B dominantan

Primarijus dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje Beograd, navodi za Kurir da je na teritoriji prestonice još uvek niska aktivnost virusa gripa s blagim trendom porasta:

"Tip B je dominantan, a tokom prošle nedelje na teritoriji Beograda je registovano oko 660 obolelih sa oboljenjima sličnim gripu. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina. Potvrđen je u Srbiji i AH1N1, međutim, od 2009. ga ne zovemo više „svinjski grip", sada je to sezonski.