Početak školske godine može da bude ozbiljan udar na kućni budžet, naročito za roditelje koji školuju više od jednog đaka. Besplatni udžbenici obezbeđeni su za više od 86.000 đaka. Pored dece iz socijalno ugroženih porodica i dece s invaliditetom, od ove godine dobiće ih i treće i svako naredno dete u porodici. Uslov je da dva starija deteta pohađaju školu.

Knjige su samo jedna stavka na spisku potrebnih stvari. Zbog toga o kupovini novih udžbenika mnogi i ne razmišljaju.

"Nekako se snađemo. Nove knjige ne možemo nikako da kupimo, iako su dobri đaci", rekla je jedna majka.

"I ovo što imamo od prošle godine ne možemo da zamenimo da bi uzeli polovne za narednu godinu. Nisu samo knjige u pitanju, tu je i pribor i garderoba", izjavila je druga majka.

"Nema narod pare. Svako gleda da donese ispisanu knjigu, polovnu, a hoće novu", kaže prodavac polovnih knjiga.

Pojedince lokalne samouprave pomažu najugroženijim porodicama. U Pirotu, ove godine 110 porodica đaka prvaka dobiće jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara.

"Duži niz godina se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za besplatne udžbenike i užinu osnovnoškolskog uzrasta za treće dete u porodici i decu korisnika novčane socijalne pomoći", rekla je Nadica Adamović, šef službe dečije zaštite. 

"Samohranim roditeljima je to vrlo bitno kako bi kupili za svoju decu šta je god potrebno, od garderobe do knjiga, svezaka", rekla je anketirana građanka Pirota.

Od ove godine, besplatne udžbenike dobiće i svako treće i četvrto dete u porodici, pod uslovom da i dvoje starije dece pohađa školu.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje rekla je da su tokom aprila prikupljali podatke, a po prikupljenim podacima sprovedena je javna nabavka.

"Videćemo da je preko 86.000 porodica ove godine dobilo besplatan komplet udžbenika", kaže Nedeljkovićeva.

Do sada su pravo na besplatne knjige imala samo deca sa smetnjama u razvoju i đaci iz porodica koje primaju novčanu socijalanu pomoć.