Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je Pravilnik o ugovaranju za 2017. godinu, koji je odmah dostavljen Ministarstvu zdravlja radi dobijanja saglasnosti.

Ukoliko on bude odobren, odmah će početi da se primenjuje, nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

"Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje "Batut" raspisaćemo javni poziv za pružanje usluga vantelesne oplodnje. Inače, dobili smo mišljenje od Instituta "Batut" da je opravdano ugovaranje 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti sa privatnim zdravstvenim ustanovama, jer je kapacitet u pet državnim bolnica 1.700 postupka", kažu u RFZO.

Tokom ove godine Fond je zaključio ugovore sa 11 privatnih klinika i tako obezbedio da 3.050 parova započne lečenje neplodnosti.

U privatne ustanove ukupno je upućeno 1.060 ljudi. Od tog broja 745 je završilo proces vantelesne oplodnje. Trenutno je 70 parova je u postupku BMPO, dok 245 njih iz nekog razloga nije uključeni u proceduru.

Prema podacima iz oktobra ove godine, u državnim ustanovama 234 žene je zatrudnelo nakon vantelesne oplodnje, dok u privatnim klinikama njih 143 može da se raduje prinovi.

Podignuta starosna granica na 41. godinu

Istraživanja

Čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, i da se u 40 odsto slučajeva uzrok problema pripisuje muškarcu, isti toliki procenat ženi, dok kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba para.

Kako se saznaje, izvesno je i da će u 2017. godini biti povećana starosna granica za vantelesnu oplodnju, koju finansira Fond, i to sa sadašnjih 40 na 41 godinu. U većini zemalja u regionu, pa i u inostranstvu ova granica je odavno pomerena, pa tako u Sloveniji ženama država plaća vantelesnu sve do 43. godine čak šest pokušaja. Slično je i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji.

U Srbiji je, međutim, novac uvek ograničavajući faktor, pa tako i mogućnost da ženama nakon 40. godine dražava pomogne da postanu majke.

Da bi se ova ideja sprovela u delo potrebno je mišljenje stručnjaka, koji čine Republičku stručnu komisiju za VTO pri Fondu.

Većina lekara zagovara ideju da se ova granica pomeri i da se svima da podjednaka šansa.

Sterilitet je sve prisutniji problem mnogih parova, i to nezavisno od starosne grupe.

Zbog toga što država plaća samo tri pokušaja, dok su žene ograničene starosnom granicom, mnogi parovi su primorani da oplodnju rade privatno ili u inostranstvu, za šta im je potrebno od 2.000 do 5.000 evra.