Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stradaju koža, oči i prsti: Lekari apeluju na roditelje - ne kupujte deci petarde!

Na ulicama se već sada može čuti gruvanje petardi i sličnih eksplozivnih naprava koje uglavnom bacaju deca koja nisu svesna opasnosti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mališani nisu svesni da sa tim ugrožavaju svoje zdravlje, a zato lekari apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde.

Mališani nisu svesni da sa tim ugrožavaju svoje zdravlje, a zato lekari apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde. Zbog nepravilnog rukovanja i nepažnje može da dođe i do ozbiljni povreda i opekotina na licu, rukama ili očima, kao i do oštećenja sluha.

Povezane vesti

Opekotine, razderotine...

Kako se praznici bliže i pedijatri imaju sve više posla, jer pomoć traže mali pacijenti usled povreda koje su uzrokovane petardana.

Obično se radi o blažim povredama poput razderotina, ogrebotima i lakšeg stepena opekotina, ali nažalost ima i ozbiljnijih povreda gde strada koža, ruke i prsti, lice i očiju.

Nažalost, praksa lekara govori da nisu retke ni amputacije prstiju ruku, ali i povrede očiju i lica, pa se dete mora odveti kod hirurga.

Nije redak slučaj da deca moraju na amputaciju ruke zbog petardi.

Posebno su opasne eksplozivne naprave koje deca sama prave. To su najčešće staklene flaše u koje mališani ubacuju eksploziv i onda ih aktiviraju na nekoj razdaljini. Pošto dolazi do rasprskavanja može da dovede do još težih povreda od stakla.

Povezane vesti

Stradaju oči

Zbog petardi često stradaju i oči, a povrede su vrlo ozbiljne od opekotina na kapcima, do povrede spoljašnjih delova oka, vežnjače i rožnjače.

Sve ove povrede mogu biti izuzetno ozbiljne, veoma su bolne i zahtevaju svakodnevno previjanje i odlazak kod lekara, a neke mogu izazvati trajne posledice.

Povezane vesti

Prva pomoć

Pošto su najčešče povrede opekotine, pa u tom slučaju trebalo bi da znate da povređeno mesto od opekotine što pre treba ohladiti.

Najbolje je da povređeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode ili da se na opekotinu stavi mokra hladna krpa, jer to usporava dalje uništavanje tkiva i ublažava bol.

U ovakvim situacijama, nemojte da stavljete led. Ako se radi o većoj opekotini obavezno odvedite dete kod lekara.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica