Desetomesečni Dušan Katić, prvi put je ušao u biblioteku u maminom naručju. Kao i sve bebe, dobio je besplatnu člansku kartu i poklon paket.

"On je radoznala beba, aktivna beba, voli knjigu, voli da se druži, mislim da ćemo se ovde lepo družiti, da će ovde biti dosta drugara, da će uživati", kaže Danijela Katić.

U carstvu knjiga, podstiče se razvoj veština koje su neophodne za čitanje i pisanje i stimuliše mašta. Deca se igraju, slušaju priče i uče.

"Cilj ovog projekta jeste da okupimo što više mladih roditelja da sa svojom decom od rodjenja do treće godine dolaze u Biblioteku šabačku i da na taj način deca stiču već prve navike čitanja", kaže Dragana Gajić, autor projekta "Rođeni za čitanje".


Foto:Shutterstock

Pored starije ćerke, Vesna Knežević u Biblioteku šabačku sada dovodi i osmomesečnog Vujadina.

"Ona je mnogo naučila što se tiče brojeva, oblika, slova, sada čitamo bajke, izuzetno je zavolela knjigu na takav način, a pošto mi je to bilo odlično iskustvo, onda to sada nastavljam i sa njim. Ima osam meseci i već je član Biblioteke", kaže Vesna Knežević.

Zahvaljujući programu "Rođeni za čitanje" u Biblioteku šabačku do sada je učlanjeno oko 900 mališana do tri godine. Pozitivno iskustvo u tom uzrastu, utiče na sposobnost i želju za čitanjem tokom celog života. Dete uči da razume svet oko sebe, da prati priču i pažljivo sluša.

"Nije početak čitanja kada dete nauči da čita, početak čitanja je onaj prvi kontakt sa knjigom, on može biti uzajaman, od strane roditelja i deteta, bake, deke, stričeva, strina, znači svaki susret sa knjigom je početak čitanja za dete", kaže Biljana Bogojević, bibliotekar.

Pored jednočasovnog druženja, najmladji članovi Biblioteke šabačke mogu sami da izaberu knjigu koju će odneti kući i vratiti posle 14 dana. Pozajmno odeljenje, često se ispuni njihovim smehom, a hol pretvori u najlepši parking.