Analize gradskog Zavoda za javno zdravlje pokazale su da plastični konjići ("lavli hors") uvezeni iz Kine imaju u svom sastavu više od dozvoljenih 0,1 odsto ftalata, zbog čega su u "OFI tojlendu" prestali da prodaju ove igračke. Pozvali su sve građane koji su ih već kupili svojoj deci da ih vrate.

U "OFI tojlendu" za "Informer su rekli da su prodali oko 100 spornih igračaka, i naglasili da upozorenje o kancerogenoj igrački "lavli hors" već neko vreme stoji na njihovom sajtu:

"Ovu igračku u našim prodavnicama prodavali smo tokom 2014. i 2015. godine. Inspekcija je slučajnim ispitivanjem proizvoda analizirala sastav spornog konjića i utvrdila da sadrži opasne ftalate iznad dozvoljenih vrednosti. Zbog toga nam je pre oko četiri meseca stiglo obaveštenje iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd da te igračke hitno povučemo iz prometa, uništimo ih i putem sajta ibavestimo kupce da ih vrate."

Pogledajte i Zdravlje dece: Kako da prepoznate igračke koje sadrže opasne materije

Prema njihovim rečima, gotovo niko se nije javio da vrati "otrovnog konjića":

"U proteklom periodu prodato je oko 100 konjića, a otkako smo postavili saopštenje, svega jedna mušterija je došla na reklamaciju. Svakako, svi proizvodi iz ove serije su povučeni i neće biti dostupni za prodaju", objašnjavaju u ovoj prodavnici.

Ove informacije je za "Informer" potvrdio i predsednik Nacionalne organizacije potrošača NOPS Goran Papović. On smatra da tržišni nadzor u Srbiji mora da uvede rigoroznije mere za sve uvezene proizvode, pogotovo dečje igračke i opremu.

"Pre nekoliko meseci u saradnji sa tržišnom inspekcijom sprovodili smo kontrole i između ostalog otkrili čitavu seriju otrovnih igračaka u obliku plastičnih konjića. Nedopustivo je da se takvi proizvodi uopšte puste na naše tržište, a oinajmanje da budu namenjeni deci.

Mora više da se kontroliše uvoz, da se rade detaljniji testovi za hemijski sastav i poštuju evropski standardi ua kvalitet hrane, pića i opreme", naglašava Papović i pozdravlja brzo delovanje prodavca ove igračke.

Otrovna plastika

Profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt upozorava da hemikalija ftalat izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

"Ova opasna supstanca spada u veliku grupu hemikalija koje stavljaju u kozmetiku, ulja, a posebno u plastiku. Njegovom upotrebom, plastika postaje mekša i savitljivija, pa je idealna i za igračke. Dozvoljen nivo ftalata je do 0,1 odsto, ali ne bi trebalo da se nađe u proizvodima ni u kojoj meri. Zbog svoje štetnosti može da izazove karcinom dojke i prostate, neplodnost, ošteti jetru i bubrege, ali i da uzrokuje hormonske poremećaje. Naročito je opasan kada se nađe u predmetima koji su namenjeni deci, koja igračke uglavnom stavljaju u usta i drže u rukama", naglašava Pfendt za list.

Izvor: Mondo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.