Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupi septembar: Koliko roditelje košta početak školske godine?

Kvalitet i cene školskog pribora su ove godine, kao i prethodnih, veoma različite i uglavnom zavise od zahteva nastavnika i škole u koju dete ide.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Približava se početak školske godine, a za pripremu dece za polazak u školu-udžbenike, radne sveske, školski pribor, roditelji moraju da izdvoje od 14 do 20.000 dinara u zavisnosti od toga gde kupuju.

Od zahteva nastavnika i škole u koju dete ide u velikoj meri zavisi koliko će tačno koštati početak školske godine. Kvalitet i cene školskog pribora su izuzetno šarenolike. I dok većina dece jedva čeka da pođe u školu, roditelji su na mukama.

Pročitajte i Olakšajte detetu početak školske godine

Osnovcima, a pogotovo budućim prvacima polazak u školu donosi veliku radost. Roditeljima glavobolju jer kupovina školske opreme predstavlja veliki udar na kućni budžet. Ljudi se ipak snalaze, ko kako zna. Neki jure popuste, mnogi dižu kredite, masovno se ispisuju čekovi, sve samo da se ''pregura'' septembar i da se deca opreme za školu.

Od zahteva nastavnika i škole u koju dete ide u velikoj meri zavisi koliko će tačno koštati polazak u školu. Kvalitet i cene školskog pribora su izuzetno šarenolike. I dok deca jedva čekaju da pođu u školu, roditelji su na mukama.

Proćitajte i 4 saveta za uspešnu školsku godinu

Kupovina udžbenika za školarce je najskuplja stavka. U zavisnosti od izdavača cene udžbenika se kreću od 6ooo dinara koliko je najjeftiniji komplet za prvi razred do 17.000 dinara koliko koštaju knjige za osmake. Deca najviše biraju sveske, u zavisnosti koji likovi se nalaze na njihovim koricama. One se mogu naći po ceni od 25 do 80 dinara.

Pernica košta od 900 do 1500 dinara, flomasteri 380, vodene boje 240, drvene bojice 250, a tempera 400 dinara. Neophodan je i šestar za koji treba izdvojiti najmanje 180 dinara. Setovi lenjira koštaju 90, a blokovi od 45 do 85 dok je kesa za blok 50 dinara.

Ukoliko detetu kupujete globus , to u knjižarama košta oko 1250 dok za geografski atlas treba izdvojiti 1.050 dinara. Deci je u celoj priči najbitnije kakav će ranac nositi u školi. Anastasija Stojanović je učenica 5. razreda Osnovne škole ''Branko Radičević'', već nekoliko dana traga za posebnim rancem.

Pročitajte i Fizička aktivnost za vreme školske godine

A školarcima su na raspolaganju raznovrsni rančevi od onih jednostavnijih koji koštaju oko 2.500 dinara do luksuznijih čija se cena kreće i do 7 i po hiljada dinara. Spisku potrebština za polazak u školu treba dodati opremu za fizičko.

Ukoliko se trenerke, šortsevi, patike i majice kupuju u firmiranim radnjama sportske opreme potrebno je izdvojiti i do 20.000 dinara. Za skromnije i sa plićim džepom koji se snabdevaju na pijaci račun će biti duplo manji.

Nije mnogo lakše ni porodicama koje imaju srednjoškolce. Cena udžbenika se kreće od 520 do 950 dinara. Međutim, sve više učenika srednjih škola pribegava jeftinijoj varijanti, fotokopiranju knjiga, čime manje opterećuju kućni budžet.

Kvalitet i cene školskog pribora su ove godine, kao i prethodnih, veoma različite i uglavnom zavise od zahteva nastavnika i škole u koju dete ide.
Izvor: YouTube

Sve u svemu, roditelji će moći da odahnu već od septembra kada mališani sednu u školske klupe. A nakon toga, očekuju ih nove brige.

Izvor: Rtv-vranje.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica