Kako u državnim vrtićima nema mesta za svu decu, privatni vrtići u kojima Beograd subvencioniše deo troškova roditeljima jedno su od rešenja. Za to su se odlučili roditelji više od pet hiljada mališana. Troškovi su slični kao i za roditelje dece upisane u državne ustanove, ali samo ako dete redovno dolazi.

"Neki vrtići dižu cene pa roditelji moraju da plate koliko im se refundira, a ono što im nije jasno – kako se refundiraju dani kada su na godišnjem, kada je dete bolesno, što je u državnim vrtićima vrlo jasno", kaže Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Pogledajte i Polazak u vrtić: 10 saveta za lakšu adaptaciju

Pojedini privatni vrtići sklapaju posebne ugovore s roditeljima, pa se u periodima kada je dete bolesno pokrivaju na primer režijski troškovi. Većina privatnika umanjuje ukupnu cenu kada dobiju lekarske potvrde o bolesti. Za odmore naplaćuju 50 odsto cene tokom jednog meseca.

"Boravak deteta ne košta 5.000 već 28.000, ali mi ne vidimo ko je taj drugi koji plaća i vaspitače, i prostor, i likovni materijal, i hranu", kaže Slavijana Filipović iz Udruženja privatnih vrtića Beograd.

U gradskom sekretarijatu za obrazovanje kažu da drugog rešenja nema. Dodaju da do pre godinu dana roditelji nisu imali ni tu mogućnost. I pre donošenja te mere, svake godine oko 2.000 mališana upisivano je u privatne vrtiće koji imaju svoje pravilnike i cenovnike.

"To pitanje za njih je zašto ne umanjuju cenu kad dete ne boravi. Što se Grada tiče, Skupština grada je donela odluku o pomoći i, na osnovu te odluke, ne može da se umanji, odnosno refundacija se umanjuje za 50 odsto ako dete ne ide u privatni vrtić", navodi Snežana Đurić iz Sekretarijata grada Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu.

Od septembra 2015. do danas, Beograd je izdvojio 725 miliona dinara refundacije za više od 4.000 mališana.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.