Na vrata pedijatara doma zdravlja „Palilula“, svaki dan pokuca minimum dvadeset roditelja. Među njima je i Milica Potkrajac. Na pregled je dovela oba sina.

"Malo su imali alergiju do sunca i javila se niska temperatura“, kaže Milica Potkrajac.

U odnosu na zimu, ovih dana je zbog visoke temperature, zbog upala u grlu i kašlja, povećan broj najmlađih pacijenata za 15 odsto.

Pogledajte i Letnje infekcije kože

"Virusima je ovo jako fino vreme za njihov rad. Letnja je žega, ali izlaganje suncu je nedopustivo za decu uzrasta dve do tri godine naročito kada je žuto-crveni alarm kad ne treba da se izlažu suncu", kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović, pedijatar Doma zdrvalja "Palilula“.

"Deca u prvim mesecima ne bi trebalo uopšte da izlaze na otvorenom, eventualno u hladovini. Tek posle šest meseci kod takve dece mogu se koristiti preparati za UV zračanje“, kaže doktor Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne bolesti.

Spas od visokih temperatura, mnogi roditelji pronalaze u klimatizovanim i rashlađenim prostorijama. Međutim, često zaboravljaju da klima ne sme direktno da duva u dete.

Pogledajte i Letnja dijareja: Kako pomoći detetu koje ima problem sa stomačićem?

"Maloj deci je nedopustivo da budu izložena klima-uređajima. Ako je neka vožnja i ako isključe automobil da isključe klimu“, kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović, pedijatar Doma zdravlja „Palilula“.

Nevolje, međutim, vrebaju i u prirodi.

"Imamo komarce, krpelje koji mogu preneti drugu bolesti serti, kao što je lajmska. Komarac će napraviti alergijsku reakciju, koja prerasta u svrab, a ta limfa je dobra podloga za bakterije i to zovemo impetigo", upozorva doktor Adamović.

Nije strano ni da tokom leta strada stomak mališana, jer upravo ove visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikroorganizama u hrani.

"Virusi vladaju. Uglavnom je to neki rota virus koji može da izazove te prolongirane prolive. Mora da se vodi računa o hrani, koja mora da se čuva na adekvatan način. Deca moraju da vode računa o hrani, slabije uzimaju tečnost, kad završavaju čak i u bolnicama“, kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović.

Narednih dana ne izlažite decu sunčevim zracima od 10 do 17 časova. Znajte da koža „pamti“ svaki minut proveden na suncu, počev od detinjstva. Naplata dolazi kasnije u obliku raznih oštećenja, a neretko i do raka kože.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama