Jak antivakcinalni lobi, ali i česte nestašice vakcina, doveli su do smanjenja broja vakcinisane dece i izbijanja epidemija zaraznih bolesti za koje se smatralo da su iskorenjene. To nije problem sa kojim se suočava samo Srbija. Slične probleme imaju i zemlje u regionu, ali i mnoge evropske zemlje.

U nedelji posvećenoj imunizaciji i vakcinaciji, Svetska zdravstvena organizacija poručuje da je imunizacija jednostavan, bezbedan i efikasan način da deca budu zaštićena od određenih bolesti.

Iako u ovom trenutku nemamo epidemiju neke bolesti koju vakcine sprečavaju, prošle godine bila je velika epidemija malih boginja. Tu zaraznu bolest imalo je više od 400 građana Srbije, a mnogi su imali i ozbiljne komplikacije.

Pogledajte i Kalendar vakcinacija

Institut "Batut" saopštava da je najmanje vakcinisanih na jugu, u Nišavskom i Topličkom okrugu, a da roditelji najčešće izbegavaju da vakcinišu dete MMR vakcinom.

"Obuhvat vakcinacije nije u obimu koji je predviđen programom i planom i koji je neophodan da bi se postigao kolektivni imunitet. Jedan broj vakcina je ispod 95 odsto. Dobra činjenica ove godine je da svih vakcina ima u dovoljnom broju, kao i da nemamo zastoja u tom smislu. Na nama je da podignemo svest o tome", objašnjava direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić.

Nedelja posvećena imunizaciji i vakcinaciji obeležava se i u regionu, pa su se na konferenciju u "Batutu" putem video-linka uključili i epidemiolozi iz Sarajeva, Zagreba, Banjaluke. Problemi u regionu su isti, jak antivakcinalni lobi, česte nestašice vakcina, oprečne poruke stručnjaka.

"Pored društvenih mreža ono što je još veći problem je da u toj kampanji učestvuje određeni broj zdravstvenih radnika. Ako je neko u sistemu zdravstva ne može da širi negativne informacije, odnosno da odgovara roditelje da vakcinišu svoju decu", navodi Ljubica Jandrić iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Goranka Lončarević, šef Odeljenja za imunizaciju Instituta "Batut", apeluje na sve roditelje da pravovremeno vakcinišu decu u skladu sa kalendarom imunizacije.

"Vakcine su bezbedne i efikasne, kontrolisane od strane Agencije za lekove. Vakcinacija predstavlja ulaganje u budućnost", ističe Lončarevićeva.

Imunolozi i epidemiolozi podsećaju da obaveznost vakcinacije u Srbiji ima dugu tradiciju, jer je još 1839. godine Miloš Obrenović uveo obaveznu vakcinaciju protiv velikih boginja, ali i da je pre uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primeni skoro 50 godina, u svetu od morbila godišnje umiralo više od dva i po miliona ljudi.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.