Statistika govori da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa sterilitetom. Razloga za to je, nažalost, mnogo. Jedan od uzroka kod žena jeste i prevremni gubitak normalne funkcije jajnika ili takozvana prevremena insuficijencija jajnika. Ovo stanje podrazumeva da jajnici ne stvaraju jajne ćelije, stvaraju manji broj ćelija ili su, pak, one lošeg kvaliteta, a kao posledica se javlja nemogućnost začeća. Prevremena insuficijencija jajnika se može javiti naglo ili, mnogo češće, tokom više godina.


Terapijska metoda koja je do sada pokazala najbolje efekte u rešavanju ovog problema jeste takozvano podmlađivanje jajnika, a sastoji se iz aktiviranja određene kombinacije faktora rasta iz ćelija sopstvene krvi i njihovog ubrizgavanja u jajnike. Ovu originalnu metodu, jedinstvenu na ovim prostorima, uveo je prof dr Aleksandar Ljubić, autoritet na polju veštačke oplodnje, a sprovodi je u Bolnici za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup.

- Podmlađivanje jajnika je procedura koja ima više faza  i sprovodi posle kompletnog ispitivanja mogućih uzorka popuštanja funkcije jajnika,  obrade naslednih, hormonskih i imunoloških faktora - objašnjava prof dr Aleksandar Ljubić.

- Prva faza postupka podrazumeva vađenje adekvatne količine krvi pacijentkinje, a u zavisnosti od njene konstitucije i stepena popuštanja funkcije jajnika, kliničke slike i prognoze, kao i željenog sastava faktora koji se ubrizgavaju u jajnik. Druga faza, laboratorijska, podrazumeva primenu složene tehnologije kojom se specijalnim sistemima iz uzete krvi pacijentkinje izdvajaju i prečišćavaju odgovarajuće ćelije, pripremaju i aktiviraju za dalji deo postupka.  Nakon obrade, aktivna supstanca dobijena iz krvi pacijentkinje “vraća” se u tkivo jajnika, van krvnih sudova, što je i treća faza postupka. 


Ova intervencija se se obavlja tokom jednog dana, u prvoj fazi ciklusa, od 2. do 4. dana po početku menstrualnog krvavljenja. Sprovodi se pod kontrolom kolor dopler ultrazvuka, radi “mapiranja” krvnih sudova i nadziranja puta igle, u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Prema rečima prof. dr Ljubića, prvi efekti se mogu očekivati za mesec, dva a puni za pola godine. Učestalost komplikacije je manja od jednog procenta.


- Podmlađivanje jajnika dovodi do poboljšanja hormonske funkcije jajnika, rasta folikula i pojave jajnih ćelija, te većeg broja trudnoća.

Pored podmlađivanja jajnika, u Bolnici za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup  sprovode se i druge metode onda kada su iscrpljene mogućnosti prirodnog začeća. 

- Pojačanje endometrijalne (sluzokoža materice) prijemčivosti se primenjuje kod pacijentkinja koje imaju veći broj neuspelih pokušaja oplodnje, kod onih koje imaju tanku, neodgovorajuću sluzokožu materice, kao i kod žena sa ponavljanim pobačajima.  Jedna od metoda je i aktivacija endometrijuma kod koje se prave defekti sluzokože materice specijalnim kateterima, ili prilikom histeroskopije (ispitivanja unutrašnjosti materice tankim kamerama), a koji po istraživanjima znatno povećavanju  šanse za oplodnju.  Sekvencijalni embriotransfer podrazumeva segmentacije postupka vantelesnog oplođenja, kao i socijalno očuvanje reprodukcije, odnosno pravovremeno razmišljanje o reprodukciji i zamrzavanje ćelija. Sve ovo ukazuje da je, zahvaljujući nauci i novim terapijskim pristupima, roditeljstvo danas postalo moguće za mnoge kojima je to bilo uskraćeno - zaključuje prof dr Ljubić.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.