Suđenje je održano pred Prvim porodičnim sudom u Mersinu u Turskoj, a pored dece saslušana je i komšinica Jandžuovih i maćeha.

Prvo se četvorogodišnji Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obe ćerke Esma (11) i Ajša (10). Dok su se deca izjašnjavala o tome s kim će da žive Ejup je morao da napusti sudnicu.

U sudu su psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali sa decom, a sudija će nakon što pročita zapisnike doneti presudu sutra.

Inače, Slavicin košmar počeo je prošlog avgusta kada je krenula u uobičajenu šetnju po namirnice.

Pogledajte i Kako biste se vi osećali da vam bivši "otme" starateljstvo nad detetom?

"Ejup mi je rekao da odem u prodavnicu po hleb i da se vratim. Čistio je pištolj koji je u kuću doneo 2005. godine. Po povratku iz prodavnice, videla sam njega i decu kako ulaze u taksi i odlaze. Kada sam ga pozvala, javio se i rekao da ih više nikada neću videti", započela je ispovest u emisiji "Život priča" na TV Prva Slavica koja je od tada s ćerkama Esmom (11), Ajšom (10) i sinom Tarikom (4) komunicirala samo putem telefona ili fejsbuka.

Nesrećna žena ističe da je tada odmah pozvala policiju.

"Policija je utvrdila da je avion već poleteo, a da je Ejup kupio povratne karte preko mog mejla na sedam dana. Rekli su da ne mogu ništa da uradim dok ne istekne taj rok i da to ne može da se tretira kao otmica. Imao je sve moje šifre od mejla, telefona, fejsbuka i potpunu kontrolu nad mojim životom. Želeo je da ponovo spustim glavu i vratim se potpuno pod njegov mač", ističe Slavica i dodaje da je sa Ejupom u braku od 2004. godine tokom kojih ju je krvnički tukao pa se sedam, osam puta rastajala s njim.

Od tada na sve načine pokušava da vrati decu.

"Prijavila sam ga i redovnoj policiji i policiji za strance, podnela sam i krivičnu prijavu Trećem osnovnom javnom tužilaštvu. Do detalja sam opisala život s njim pun zlostavljanja, a u policiji su me samo pitali: Što ste dozvolili da budete maltretirani? Sa tom rečenicom se susrećem svuda", naglašava Slavica koja se obraćala i Centru za socijalni rad i Ministarstvu inostranih poslova.

Pogledajte i I dete učestvuje u donošenju odluke o starateljstvu

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 13. oktobra privremeno rešenje po kojem se starenje nad decom poverava Slavici sve do pravosnažnosti ovog postupka. Ejupu je sud naložio da odmah po prijemu ovog rešenja preda maloletnu decu. Međutim, deca se i dalje nalaze u turskom gradu Mersinu gde ih je Ejup odveo. Da stvar bude gora, Ejup je sve vreme nakon otmice nesmetano dolazi u Srbiju.

"Našla sam se 10. septembra sa njim u Beogradu. Rekao mi je: prate me, kreni sa mnom! Odgovorila sam mu da samo želim da mi vrati decu. Došli smo do moje zgrade, on je otvorio torbu gde je bio pištolj, 200 evra i još neka dokumenta i rekao mi je da pazim šta radim, da mi život visi o koncu i da ću stariju ćerku videti kada napuni 18 godina", kaže Slavica i dodaje da Ejup u Srbiji ima poslove sa Sirijcima sa kojima isključivo priča na kurdskom jeziku.

U Ministarstvu spoljnih poslova ističu da je ceo slučaj okarakterisan kao otmica dece i da je ministarstvo odmah obavestilo i naše i tursko ministarstvo pravde.

"Početkom januara tursko ministarstvo pravde je imalo kompletne informacije o celom slučaju, a postupak je pokrenuo sud u Mersinu. Taj sud donosi odluku. Nadamo se vraćanju dece majci", kažu u ovom ministarstvu.

S druge strane, u Centru za socijalni rad Novi Beograd tvrde da se ne može govoriti o otmici jer je sud doneo privremenu meru o starateljstvu nad decom tek posle prijave o otmici.

"To su dve stvari koje dolaze u koliziju. Ono što je bilo našeje da otmicu primimo kao saznanje i da se obratimo vlastima tamo i da otmicu radi policija", kažu u ovom centru.

Pitanja bez odgovora:

- Kako je izveo iz Srbije troje maloletne dece koja govore samo srpski, uredno prešao granični prelaz na aerodromu Nikola Tesla, a niko mu nije tražio nikakvu saglasnost drugog roditelja da sme decu da izvede?

- Kako je moguće da Ejup nakon otmice nesmetano dolazi i boravi u Srbiji?

Deca jedu samo hleb i kečap

"Deca su mi se žalila da po mesec i po dana jedu samo hleb i kečap. Esma je alergična na kečap i imala je osam dana temperaturu pa je završila u bolnici. Kada je zbog kečapa dobila osipe po licu rekla sam joj da namaže kremu, a ona mi je odgovorila: mama, nemam kremu. Mole me da im slikam pun frižider", priča Slavica.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama