U Medigroup bolnici rođena je prva beba u našoj zemlji začeta novom tehnikom vantelesnog oplođenja. Naime, tim profesora Aleksandra Ljubića je u bolnici Jevremova, članici Medigroup, tokom prošle godine započeo promenu tehnike sekvencijalnog ili asinhronog transfera, sa ciljem da poboljša uspeh lečenja vantelesnim oplođenjem.

Šta je sekvencijalni transfer, zbog čega i kada se primenjuje?

Važan deo procedure vantelesne oplodnje – usađivanje ili implantacija, zahtev tačnu procenu prijemčivosti sluzokože materice za embrione. U ovu svrhu se danas koristi ultrazvuk, sa procenom izgleda, debljine, zapremine, strukture i prokrvljenosti sluzokože. U nedostatku efikasnijih metoda procene takozvanog prozora implantacije (vremenskog perioda najbolje pripremljenosti sluzokože), razvijena je tehnologa sekvencijalnog transfera.


Pogledajte i ... Vantelesna oplodnja: Smanjen broj prevremenih porođaja

Ona podrazumeva da se transfer vrši u dva akta – najčešće drugog i trećeg dana posle oplodnje jajnih ćelija. Ovom tehnikom se postiže prisustvo embriona u materici tokom dužeg perioda, sa većim šansama da se obuhvati period najvećih šansi za usađivanje. Ona dovodi do 48 odsto više usađivanja.

Izvor: Blic Žena

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.