Lončar je u Skupštini Srbije gde je počela rasprava o tom zakonskom predlogu rekao da je prema zvaničnim podacima, u zemljama Evropske unije, procenat vakcinisanih preko 96 odsto, a da je u Srbiji 89 odsto, za neke vakcine i niži.

„Čučemo razne stavove da je negde obavezno, a negde nije. To je tačno”, rekao je Lončar navodeći da su Mađarska, Češka, Rumunija, Bugarska, Poljska zemlje gde je vakcinacija, kao i u Srbiji obavezna, ali da ima i zemalja u kojima je vakcinacija preporučena.

Pogledajte Australija: Roditelji koji ne vakcinišu decu ostaće bez novčane pomoći

Lončar je dodao da je u nekim razvijenim državama gde je vakcinacija preporučena, procenat vakcinisanih preko 97 odsto.

„Razvijene zemlje imaju mehanizme pa tako ako ne vakcinišete dete ne možete da ga upišete u vrtić i školu, a u slučaju bolesti zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove lečenja”, pojasnio je Lončar.

Ministar je podsetio da se tri meseca sastaje skupštinski odbor za zdravlje i porodicu na kom su učestvovali svi stručnjaci iz oblasti imunizacije, ali da se oni koji su protiv vakcinacije, iako su bili pozvani da učestvuju, nisu pojavili.

Pogledajte i Novi Sad: Nedovoljno vakcina za decu

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predložila su 234 poslanika.

Izvor: Politika


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.