Zbog epidemije malih boginja koja se pojavila u Južnobačkom okrugu, u Domu zdravlja Novi Sad još jednom apeluju na roditelje da redovno vakcinišu decu, jer jednom preležana bolest može da ostavi posledice po zdravlje.

Roditeljima se savetuje da tokom prve godine redovno vode decu na svih sedam preventivnih pregleda. U sklopu nekih predviđena je i vakcinacija, koja je, iako ne štiti od bolesti stoprocentno, svakako bolje rešenje od izbegavanja.


Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

"Torlakovih vakcina u domovima zdravlja ima dvoljno. Može se napraviti miks varijanta. Dete da dobije petovalentnu, pa da dobije Torlakovu i ponovo da dobije petovalentnu ako je bude bilo u jednog dana na slobodnom tržištu u prodaju", kaže Dr Branislava Stanimirov, načelnica pedijatrije Doma zdravlja "Novi Sad".

Vakcinisanje dece opalo je za više od 30 odsto, što je, kako napominju, alarmantno, jer je kolektivni imunitet te dece voema mali. Kako bi se taj procenat poboljšao, najavljuju uvođenje obrazaca koji će roditelji morati da potpišu, ukoliko odbijaju vakcinaciju deteta, i dodaju da niko neće vakcinisati dete ukoliko postoje kontraindikacije.

“Dom zdravlja će baš zbog epidemija morbila koja je proglašena u Južnobačkom okrugu, revidiraće sve vakcinalne kartone. Sestre izabranih lekara će pozivati svu decu koja su nevakcinisana", veli Dr Nevenka Boljanović Zvekić, pomoćnik direktora za zdravstvo Doma Zdravlja "Novi Sad".

Ukoliko neko od roditelja ipak uspe da nabavi petovalentnu vakcinu u inostranstvu, obevezno je ispoštovati hladan lanac, odnosno preporučenu temperaturu leka od 2 do 8 stepeni. Ako se lek duže vreme nalazi na temperaturi koja prelazi taj opseg, može doći do promene hemijskog sastava, kažu u Domu zdravlja.

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.