Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petovalentna vakcina u Srbiji početkom marta

Ministarstvo zdravlja preduzelo je sve da se obezbede dodatne količine petovalentne vakcine, a početkom marta očekuje se distribucija te vakcine kompanije Sanofi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dobavljač navedene vakcine, koji je izabran u redovnoj proceduri javne nabavke prošle godine, francuska kompanija Sanofi, a koji je bio u obavezi da dostavi ugovorene količine u unapred utvrđenim rokovima, usled tehničkih problem u proizvodnji nije ispunio svoj deo obaveze početkom godine.

Iz Ministarstva navode da je prema najavama iz kompanije Sanofi isporuka 66.000 jedinica Pentaxim vakcina krenula za Srbiju i da se očekuje da bude ditruibirana domovima zdravlja početkom marta.

Poglkedajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

''U okolnostima u kojima vakcina Pentaxim trenutno nije dostupna u svim domovima zdravlja u kojima se obavlja vakcinacija dece, kratkotrajno odlaganje vakcinacije ne predstavlja rizik za zdravlje deteta'', navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, o uspostavljanju kontinuirane snabedevenosti kombinovanom petovalentnom vakcinom, u domovima zdravlja, koja se uskoro očekuje, roditelji treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

Iz Ministarstva podsećaju da je Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u mogućnosti da obezbedi dovoljne količine vakcina iz svog proizvodnog programa, kako bi se nesmetano nastavila imunizacija stanovništva.

Vakcinacija se u Srbiji sprovodi prema Kalendaru imunizacije u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, a prema kome se kombinovana petovalentna vakcina primenjuje od 1. januara ove godine za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, kao i za decu koja su rođena pre tog datuma, a čija je vakcinacija privremeno odložena ili nije započeta pravovremeno iz medicinskih razloga.

Kod dece kod koje je imunizacija započeta kombinovanim petovalentnim vakcinama (Pentaxim), a pre početka primene Pravilnika 1. janura vakcinaciju treba nastaviti pojedinačnim vakcinama koje su se i do sada koristile u domovima zdravlja (trovalentna DTP - vakcina protiv difterije, tetanusa i celoćelijska vakcina protiv velikog kašlja; OPV - oralna polio vakcina; i Hib - vakcina protiv oboljenja izazvanih bakterijom Hemofilus influence tip b).

''Sve vakcine u domovima zdravlja su, kao i ranijih godina, bezbedan način za zaštitu zdravlja dece i obezbeđuju visok nivo zaštite od zaraznih bolesti'', navodi se u saopštenju Ministarstva. U saopštenju se ističe i da se vakcine u zdravstvenim ustanovama nabavljaju centralizovanim putem i kontroliše ih i registruje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica