Nakon uvođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, u Srbiji je od 21. novembra 2014. do 30. januara prijavljen 161 slučaj sumnje na ovu zaraznu bolest, od čega je 105 laboratorijski potvrđeno, objavio je Institut na svom sajtu. Veći broj sumnjivih slučajeva su, pored grada Beograda (65) i Južnobačkog okruga (48), prijavili i Mačvanski (20) i Sremski okrug (8).

Po tri slučaja sumnje evidentirana su na teritoriji Jablaničkog, Srednjebanatskog i Južnobanatskog okruga, a po dva u Severnobanatskom, Braničevskom i Moravičkom okrugu. Po jedan slučaj sumnje na male boginje prijavili su Severnobački, Kosovskomitrovački, Zlatiborski, Nišavski i Kolubarski okrug. Kad su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi, najviše ih je evidentirano u Beogradu (43) i na teritoriji Južnobačkog okruga (41).

Pročitajte i... Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

U Beogradu, jedan lanac infekcije među zdravstvenim radnicima ima pretpostavljeni izvor infekcije na Dalekom istoku, a drugi u Bileći, u Republici Srpskoj.

Na teritoriji Južnobačkog okruga, utvrđene lance infekcije čine studenti iz Bileće u Novom Sadu, porodična epidemija u Temerinu, lanac infekcije u Bačkoj Palanci i sporadični slučajevi kod kojih izvor infekcije upućuje na Republiku Srpsku ili nije utvrđen.


"Imajući u vidu do sada identifikovana tri potencijalna geografska područja moguće importacije, genotipizacija će se raditi u Referentnoj regionalnoj laboratoriji u Luksemburgu u cilju dokazivanja genotipa virusa", navode iz Instituta.

U saopštenju se dodaje da je od 8. do 30. januara prijavljeno 75 slučajeva sumnje na morbile kod osoba, uglavnom studenata, koji su tokom praznika boravili u Republici Srpskoj, a trećina među laboratorijski potvrđenim slučajevima su državljani Republike Srpske, a imaju privremeni boravak u Srbiji. Vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva je nepoznat - ili se radi o nevakcinisanim osobama, izuzev četiri obolele osobe vakcinisane jednom dozom vakcine.

Pročitajte i... Tiodorović: Male boginje su posledica loše vakcinacije

Najveći broj obolelih, njih 42,1 odsto, u uzrastu je od 20 do 30 godina, a 23,2 odsto je u starosnoj grupi od 35 do 40 godina. Po devet odsto je u uzrastu od 15 do 20 godina i preko 40 godina.Ostali oboleli su deca - četiri odsto je u uzrastu jedne do četiri godine, tri odsto ima između pet i 10 godina, a po dvoje je u uzrastu od 10 do 15 godina i u prvoj godini života.Ističući da treba učiniti sve da se suzbije epidemija, stručnjaci preporučuju roditeljima da decu obavezno zaštite vakcinom MMR (morbili, rubela i zauške), koja se prima sa navršenih godinu dana, a revakcinacija je do navršenih sedam godina.

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.