Ovaj sistem najviše se zasniva na razvoju motorike. Igre loptom - dobacivanje, udaranje o zid, vijače, obručevi, bockalice, skakanje, prevrtanje, hodanje po pravoj liniji ili po konopcu, samo su neke od tehnika koje se primenjuju.

U pojedinim vrtićima i školama u Srbiji i okruženju, sprovodi se predškolski deo NTC sistema učenja

PROČITAJTE I...Porodica može da podstakne inteligenciju deteta

Njime se kritikuju stari sistemi učenja jer čestim greškama roditelji negativno utiču na prirodni razvoj inteligencije deteta.

"Nakon što prohodaju, deca počinju da rade neke stvari u kojima ih roditelji, iz najboljih namera, sprečavaju. Na primer: dete stane na sred sobe i vrti se oko sebe dok ne padne. Roditelji se plaše da će se povrediti i zabranjuju im to. Bake ih čak zavrte na drugu stranu da se odvrte ili da im se nešto ne pomeša u mozgu. Isto važi za skakanje po krevetima", upozorava dr Rajković.

"Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo oni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera težište tela, pa moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu", kaže dr Rajović i napominje da bi decu trebalo osigurati dok skaču, ne zabranjivati im".

PROČITAJTE I...Koliko je inteligentno moje dete?

Foto: Shutterstock

PROČITAJTE I...Igre koje povećavaju inteligenciju deteta

Razvoj bebinog mozgaKako pomoći bebi da se pravilno razvija? Dr Rajović, između ostalog, predlaže:1. Beba u prvih mesec dana vidi mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, ružičastih ili plavih interijera, u dečiju sobu trebalo bi, barem u tom razdoblju, staviti tamne zavese ili tapete koje će stvoriti kontrast.2. Dok dete puzi, oslanja se rukama na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju.

Kao jednu od bitnih stvari za razvoj mozga Rajović ističe i hodanje. On objašnjava kako nema potrebe da se deca do 4. ili 5. godine voze u kolicima, jer osim što je nepodsticajno, dovodi i do spuštenih stopala.

NTC sistem učenja insistira na aktivnoj ulozi roditelja u podsticanju razvitka inteligencije tokom čitavog dana - dok šetaju sa decom, dok ih voze u vrtić ili kad god su u prilici. Roditelji, na primer,  na ulici mogu sa mališanima da igraju igru prepoznavanja znakova i naziva automobila, ili kada su neka sportska takmičenja, da ih ispituju o zastavama. Albumi sa sličicama fudbalera su veoma zanimljivi i tu nema veze da li je devojčica ili dečak u pitanju. Povezivanje brojeva, dresova, zastava, boja, pa čak i imena je za njih korisno i zanimljivo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.