Među samohranim roditeljima u našoj zemlji, više je žena - osam od deset roditelja koji preuzimaju brigu o deci nakon razvoda su majke, a u najvećem broju slučajeva, muškarci postaju samohrani roditelji samo nakon smrti supruge.

Svaki treći samohrani roditelj nakon razvoda braka vraća se u svoju primarnu porodicu i dete gaji u svojoj bivšoj momačkoj, odnosno devojačkoj sobi. Samo trećina njih ima sopstveni stan odnosno kuću, ali se trudi da dete ima sve što imaju i njegovi vršnjaci i da ne oseti svu težinu ove životne situacije - čak osam od deset roditelja kupilo je kompjuter svom detetu, a sedam od deset njih ima pristup Internetu.

VIŠE: U Srbiji među samohranim roditeljima više žena

Ovo su neki od rezultata istraživanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je u maju obavljeno na reprezentativnom uzorku od 916 samohranih roditelja, a podaci izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva svedoče da u Srbiji živi 116.000 samohranih roditelja. U najvećem broju slučajeva žene su te koje same nose breme samohranog roditeljstva, o čemu ilustrativno govori podatak da svega trećina očeva redovno plaća alimentaciju, piše "Politika".


VIŠE: Pet stvari koje smao samohrani roditelji razumeju

"Ovo istraživanje je, takođe, pokazalo da se samohrani roditelji uglavnom oslanjaju na svoju zaradu - tek svaki treći redovno dobija alimentaciju, koja u proseku iznosi 10.000 dinara, a samo polovina njih prima neku vrstu socijalne pomoći od države. Međutim, primanja u porodici samohranih roditelja niža su od nacionalnog proseka i iznose oko 16.000 dinara po članu domaćinstva. Zabrinjava podatak da svako treće domaćinstvo ima manje od 10.000 dinara po članu. Najveći broj samohranih roditelja kaže da im gotovo sav novac odlazi na plaćanje hrane i komunalija, pa se za svaku drugu jednoroditeljsku porodicu može reći da je materijalno uskraćena. Čak trećina njih ne može da im priušti vannastavne aktivnosti i odlazak na ekskurziju i rekreativnu nastavu. Čak 90 odsto kaže da veoma teško sastavlja kraj sa krajem i odriče se svih ličnih potreba kako bi deci obezbedio sve što im je potrebno”, istakla je Ana Delić iz agencije "Ipsos stratedžik marketing, koja je realizovala ovo istraživanje.

VIŠE: Prednosti veze sa samohranom majkom

"Pored svakodnevnih obaveza u vidu plaćenog i neplaćenog posla, samohrani roditelji znatan deo dana provode u aktivnoj brizi o deci a količina vremena koju provode sa mališanima jednaka je zbiru vremena koje oba roditelja u tradicionalnoj porodici provode sa detetom. Naime, samohrani roditelji detetom se u proseku bave 3,8 sati, dok u tradicionalnoj porodici to vreme iznosi dva sata za majku i jedan sat za oca. Na sreću, samohrani roditelji ipak imaju veoma razvijenu mrežu neformalne podrške na koju se oslanjaju - sedam od deset roditelja dobija podršku od svojih roditelja, a bake i deke pružaju i finansijsku i pomoć u čuvanju dece", zaključila je Ana Delić, kako piše Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.