Kada bi Srbija imala malo više novogodišnjih noći godišnje ili barem još jednu zimu u kalendaru, možda bi problem sa natalitetom bio manji. Jer statistika kaže da se u ovom periodu začne najviše beba. A baš ovih dana rađaju se "plodovi" prošlogodišnjih zimskih ljubavi. Samo za dva septembarska dana tokom prošle nedelje rođena je čak 71 beba u novosadskom porodilištu "Betanija", a po 51 u dva beogradska - "Narodnom frontu" i "Višegradskoj"!

Najmanje rođendana pada početkom januara i decembra, a najčešći dan rođenja u Srbiji je 23. septembar. Često se ovoga dana rodi dva puta više beba nego ostalih dana u godini. Tako je bilo i ovog 23. i 24. septembra u Novom Sadu. Ako se vratimo 265 dana unazad, odnosno onoliko koliko prosečno traje trudnoća, stižemo do - 1. januara!

VIŠE: Idealne godine za roditeljstvo - šta kažu žene, a šta muškarci?

Već godinama unazad avgust, septembar i oktobar su meseci kada se rađa najviše mališana. Još nije urađeno opširno istraživanje zašto su zima i njeni praznici "plodniji" od ostatka kalendara, ali se psiholozi i ginekolozi slažu da su praznična euforija i opuštanje verovatni uzrok tolikih "pogodaka".

"Značajan porast broja trudnoća koje su nastale oko Nove godine verovatno nije samo koincidencija", kaže psiholog profesor dr Ivan Jerković. "Praznično doba oko Nove godine posvećeno je različitim oblicima uživanja, u hrani, zajedničkom vremenu sa porodicom, pripremama za proslave, pa tako i sa svojim partnerom. Mogli bismo spekulisati da li je povećana upotreba alkohola u vreme praznika faktor koji dodatno umanjuje kapacitet za planiranje ili je nešto drugo u pitanju, na primer, svesna odluka da se baš u tom periodu začne dete ili činjenica da partneri tada imaju više vremena da se posvete jedno drugom."

Prema podacima beogradskih porodilišta, prošle godine u glavnom gradu na svet je došao rekordan broj dečaka i devojčica za poslednjih 25 godina - čak 19.517! Najveći broj beba rodio se u septembru i oktobru.

VIŠE: Koliko seksa je potrebno za uspešno začeće?

"Prošle godine u oktobru rođene su 1.744 bebe, septembru 1.621, a avgustu 1.660", kaže Radmila Vićentijević, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u beogradskom Zavodu za informatiku i statistiku. "U 2012. godini najviše živorođenih mališana bilo je u oktobru - 1.734, godinu dana ranije u julu - 1.681, ali su po pravilu veće brojke i u septembru i oktobru."

U porodilištu "Narodni front" u Beogradu poslednjih godina broj porođaja varira od 6.500 do 7.000. Najviše rođenih beba bilo je 2008. godine, čak 7.544. Tačno u vreme početka ekonomske krize, od kada broj porođaja opada.

"Iskustvo je pokazalo da se na našoj klinici rodi nešto veći broj beba na jesen, tokom septembra i oktobra, ali i na proleće, u aprilu, maju", kaže dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK "Narodni front". "To znači da su bebe rođene na jesen začete u toku novogodišnjih praznika, dok su bebe rođene na proleće rezultat ljubavi i opuštanja tokom godišnjih odmora."

U oba slučaja, parovi su očigledno bili, koliko je to moguće, lišeni stresa.

VIŠE: Što više stresa, manje verovatnoće za začeće

"Iako još nije naučno dokazano na koji način stres smanjuje mogućnost začeća, postoje mnoge pretpostavke, kao i iskustvo sa pacijentima koje nam omogućava da izvedemo određene zaključke", objašnjava dr Aničić. "Takozvani hormon stresa može uticati na smanjenje dotoka krvi u jajovode, što može da spreči transport jajnih ćelija ili sperme. Takođe, ceo hormonski sistem je pod uticajem kore velikog mozga, te stres i opterećenost utiču na disbalans hormona."

Kako naš sagovornik kaže, stres u velikoj meri utiče i na menstrualni ciklus i ovulaciju, čija je redovnost važna za nesmetano začeće. Ni muškarci nisu imuni na stres koji je jedan od uzroka problema sa potencijom, utiče na produkciju i pokretljivost spermatozoida, pišu Novosti.

VIŠE: Bebe osećaju kad je mama pod stresom

"Nije redak slučaj da parovi koji godinama ne mogu da dobiju dete uđu u proces vantelesne oplodnje kod nas na klinici, tokom koga žena sasvim prorodnim putem zatrudni", dodaje dr Aničić. "Čak smo imali i slučajeve parova koji imaju već usvojeno dete, pa im se dogodi sasvim spontana trudnoća. Dakle, kada se opuste i nisu pod pristiskom. Zato je važno da se žene i muškarci relaksiraju kada pokušavaju da dobiju bebu."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.