Grčka primenjuje najliberalnije evropske zakone o vantelesnoj oplodnji i surogat majkama, što otvara vrata za razvoj "bejbi turizma". Pristup različitim medicinski potpomognutim metodama začeća bez velikih ograničenja u Grčkoj je omogućen 2002. godine i to je ovu zemlju već uvrstilo na svetsku mapu zemalja u kojima mogu da dobiju usluge poput vantelesne oplodnje i donacije jajnih ćelija.

VIŠE: Priprema za vantelesnu oplodnju

Ovog leta, Grčka je otišla i korak dalje ukinuvši obavezu da surogat majke i parovi koji koriste njihove usluge imaju stalni boravak u Grčkoj.

U Grčkoj ima šezdesetak klinika za vantelesno začeće.

"Treba očekivati da sve više stranaca odabere Grčku za pronalaženje surogat majki", ocenio je Takis Vidalis iz Nacionalne komisije za bioetiku.

VIŠE: Koje je godišnje doba idealno za vantelesnu oplodnju

Čak ni uticajna grčka Crkva nije podigla glas protiv povećanog broja veštačkih oplodnji iako se trenutno žučno bori protiv otvaranja vrata takozvanog civilnog partnerstva za homoseksualce.

Plaćanje ovog procesa je suptilno regulisano, piše Euractiv. Donacija jajnih ćelija i usluge surogat majke smatraju se "altruističnim činom" koji se ne naplaćuje, sa izuzetkom naknade za vreme i putovanja. To, konkretno, znači da donatorke jajnih ćelija dobijaju 800 evra, a surogat majke 12.000 evra.

VIŠE: Srbija: Pojednostavljena procedura za vantelesnu oplodnju

Rezultat takve politike je da donatorki jajnih ćelije, po rečima lekara, ima sasvim dovoljno. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.