Kako piše list „Danas“, uprkos upozorenjima stručne javnosti i zaštitnika prava građana Saše Jankovića, solidarni porez se još uvek naplaćuje trudnicama i porodiljama kojima naknade kasne, pa premašuju iznos od 60.000 dinara.

„Danas“ navodi tvrdnje svoje čitateljke Ivane Mrvić, koja je samo jedna u nizu onih koji su tokom aprila primili naknade za trudničko bolovanje za januar i februar, uz šta je ukupna suma smanjena na ime solidarnog poreza.

„Zaposlena sam u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Trenutno sam na trudničkom bolovanju. Najpre tri meseca nisam dobila ni jednu jedinu naknadu za zaradu (65 odsto) koje plaća država, a onda sam u aprilu dobila dve naknade, za januar i februar. Pošto sam u toku jednog meseca primila više od 60.000 dinara, odbijen mi je solidarni porez, kome inače ne podležem, jer mi plata ne premašuje pomenutih 60.000 dinara", objasnila je Mrvićeva i dodala da se obratila Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Ministarstvu finansija, ali da još uvek nije dobila odgovor.

“Na trudničkom sam od decembra prošle godine. Prvu naknadu, u skladu sa zakonom, uplatilo mi je preduzeće. Država treba da mi plaća naknadu od 1. januara, ali tri meseca trudnice nisu dobile ništa. Onda sam 1. aprila primila za januar 35.000, a 23. aprila 29.000 za februar. U centru gde sam zaposlena objasnili su mi da je iznos manji zbog solidarnog poreza", ističe Mrvićeva.

Međutim, njen slučaj nije usamljen. Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić kaže da se isto događa svim trudnicama i porodiljama koje su zaposlene u javnom sektoru.

„Nekoliko članica sindikata javilo nam se sa istim problemom - zbog primene solidarnog poreza umanjena im je kumulativno isplaćena zarada. U pitanju su trudnička i porodiljska bolovanja. Nemamo podatke da je ijednoj od njih vraćen novac, odnosno ispravljena nepravda nakaradnom primenom zakona”, rekao je Savić i naglasio da nadležni nisu uvažili preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića da se trudnicama i porodiljama isplate plate ne uzevši na ovaj način u obzir solidarni porez jer se radi kršenju osnovnih prava.

“Ministarstvo finansija nije postupilo po preporuci gospodina Jankovića. Naš sindikat se takođe obraćao Ministarstvu finansija, ali i predsedniku Vlade i prvom potpredsedniku. Odgovora nije bilo, niti je bilo šta urađeno da se nepravda ispravi”, zaključio je Savić.