Istraživanje kompanije  „Balgard“ koje je nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da čak šestoro od deset roditelja redovno čita privatne poruke, i-mejlove i „špijunira“ profil svog deteta na društvoj mreži „Fejsbuk“.

Uprkos riziku da će ih dete optužiti za narušavanje privatnosti i nepoštovanje, većina majki i očeva veruje da je ovakav način mešanja u život deteta neophodan, jer samo tako mogu imati uvid u to s kim sve njihovi dečaci i devojčice stupaju u kontakt.

Ovo istraživanje pokazalo je i da je jedan od deset roditelja uspeo da otkrije detetovu šifru za pristup društvenim mrežama, iako su se njihovi potomci trudili da je sakriju.

Uz to, „Balgard“, kompanija koja se bavi zaštitom i bezbednošću na Internetu, ispitivao je i koliko je mama i tata osetilo kajanje nakon što su na ovakav način ušli u izuzetno lični prostor svog deteta. Rezultati su pokazali da troje od desetoro žali što nije verovalo da će njihovi dečaci i devojčice donositi dobre i pametne odluke.

Predstavnik ove kompanije Aleks Belen rekao je:

„Roditelji se zaista suočavaju s velikom moralnom dilemom u vezi sa time treba li proveravati kako se deca ponašaju pri korišćenju Interneta. Potpuno je razumljivo što roditelji žele da imaju uvid u to koje sajtove njihovi mališani i tinejdžeri posećuju, ali da li je u redu čitati privatne poruke – to je pitanje koje i dalje muči veliki broj roditelja.“

Da li se slažete s mamama i tatama iz Velike Britanije?