Izvor: Večernje novosti



Prema podacima centara za socijalni rad širom Srbije, evidentirano je 3.000 prestupnika uzrasta od šest do 14 godina, a 12.000 starosti od 15 do 18. Najveći broj maloletnika kažnjen je lakšim ukorima, ali mnogi su i pod pojačanim nadzorom stručnjaka, pa i u pritvoru.

"U poslednjih par godina smo uveli novinu u radu sa maloletnim delinkventima i trudimo se da ih maksimalno poštedimo sudskih procesa. Takva je odluka doneta nakon što je zaključeno da na decu ovakav, strogo pravni tretman, uglavnom ostavlja negativne posledice. U tom slučaju se poseže za takozvanim vaspitnim nalozima i od početka ove godine već je izdato takvih 300 naloga", objašnjava Živorad Gajić, direktor Zavoda za socijalnu zaštitu.

Ovi "nalozi" podrazumevaju rad isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Najčešće se maloletni delinkvent izvini svojoj žrtvi i nadoknađuje se šteta. Dete obećava da će da ide redovno u školu i na grupne terapije, da će se baviti humanitarnim radom, a ukoliko je potrebno i dete pristane, testira se na upotrebu droga i alkohola, a potom i leči. Na ovaj način maloletnik nema nikakav dosije, niko ne zna da je ikada bio problematičan što mu značajno olakšava život kada se ceo tretman završi.

Ipak, ovaj metod nije delotvoran za svu decu. Prošle godine je nad 2.700 dečaka i devojčica pojačan nadzor stručnih radnika. U slučaju da ni ovaj metod ne pokaže rezultate, sledi pritvor. Tako je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu završilo njih 150, a u maloletničkom zatvoru u Valjevu 27 dece.