Izvor: B92

Načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite u Ministarstvu rada i socijalne politike, Dragan Vulević, rekao je da u registru tog ministarstva ima 730 parova koji žele da usvoje dete i prošli su odgovarajuće procedure, a da je broj dece koja se mogu usvojiti oko 70. Polovina te dece je romskog porekla i imaju neke od zdravstvenih problema.

Parovi iz inostranstva su mnogo tolerantniji i usvajaju decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, dok parovi iz Srbije traže mlađu, zdravu decu.

Stranci često usvajaju decu koja imaju veće zdravstvene tegobe, dok parovi iz Srbije traže uglavnom mlađu, zdravu decu ili onu koja imaju minimalne zdravstvene probleme, jer kako smatraju stručnjaci, nemaju mogućnosti da im obezbede adekvatne uslove.

Dragan Vulević je opisao i proceduru kroz koju parovi prolaze kada žele da usvoje dete.

Da bi par usvojio dete, mora najpre da im se utvrdi takozvana opšta podobnost što se radi u Centru za socijalni rad teritorije na kojoj žive. Opšta podobnost podrazumeva pre svega da par nije lišen roditeljskog prava, da nisu lišeni poslovne sposobnosti i da se ne vodi krivični postupak protiv njih, a nakon toga se prilaže i dokumentacija o zdravstvenom stanju i socijalno-ekonomskom statusu roditelja.

Odluku o tome da li je par podoban da usvoji dete donose psiholog, pravnik, pedagog, socijalni radnik i lekar.  Ukoliko je par uspešno prošao ovu proceduru,  upućuje se na pripremu za usvajanje dece. 

Priprema za roditelje podrazumeva upoznavanje sa svim temama i situacijama koje se odnose na razvojne probleme deteta i emocionalne odnose između roditelja i dece. Ukoliko se po okončanju pripreme roditelji pokažu kao podobni, onda im Centar za socijalni rad utvrđuje opštu podobnost i dosije potencijalnih usvojitelja dostavlja resornom ministarstvu.

U izuzetnim okolnostima, usvajanje se omogućuje i pojedincu koji ne živi u bračnoj zajednici, ali je za to neophodna i posebna saglasnost ministra. Procedura unošenja u registar traje do 60 dana, a do usvojenja deteta može da prođe od mesec dana do više godina. Vulević je kazao da je to zbog toga što se traži bračni par koji na najbolji način može da odgovori na potrebe deteta.

Prema Vulevićevom mišljenju, bračni parovi u Srbiji se odlučuju na usvajanje tek kada iscrpe sve mogućnosti da dobiju dete prirodnim putem, i da se uglavnom radi o parovima starijim od 35 godina.