Izvor:B92

Po rečima načelnice ginekologije užičke bolnice Milene Aćimović, prevashodni cilj savetovališta je detektovanje naslednih oboljenja i sprečavanje rizika od ponavljanja u okviru porodice, kao i rađanje dece sa Daunovim sindromom.

Oko deset pacijentkinja sa područja Zlatiborskog okruga do sada je sedmično odlazilo u Kragujevac u genetsko savetovalište, zbog rizičnih trudnoća. Ona pored Kragujevca postoje i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Jagodini.

"Otvaranje genetskog savetovališta u Užicu je veliki korak Zdravstvenog centra u podizanju nivoa kvaliteta usluga, čiji je cilj rađanje zdravog potomstva i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena", kaže direktor Opšte bolnice Užice Boško Ristanović.

U planu je, po rečima Ristanovića, da se u užičkoj bolnici radi i vantelesna oplodnja, kao i da se otvore savetovališta za bračne parove koji planiraju potomstvo i za decu koja su se već rodila sa nekom anomalijom.

Za ove projekte u Zdravstvenom centru očekuju podršku Grada Užica i drugih opština Zlatiborskog okruga koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.