Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć za požrtvovane roditelje

Ministarstvo rada i socijalne politike počelo je isplatu posebne novčane naknade roditeljima dece sa smetnjama u razvoju. Pravo na tu naknadu ostvaruju roditelji koji nisu u stalnom radnom odnosu, ispunili su starosni uslov za odlazak ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor:RTS


Odgajanje dece sa smetnjama u razvoju iziskuje ne samo stalno lečenje, koje u nekim slučajevima mnogo košta, već 24-časovnu brigu i mnogo odricanja. Roditelji takve dece se suočavaju s brojnim problemima, a najveći je kako da zarade za život, a da njihovo dete zbog toga ne trpi.


Emilija Mandić, roditelj deteta sa smetnjama u razvoju, nije želela da dete požalje u dom. Emilija ima jedanaest godina radnog staža, napustila je posao i totalno se posvetila detetu.
"U dom je nisam htela dati da joj malo makar olakšam život, tako da sam se totalno posvetila tom detetu", kaže Emilija Mandić.


Nažalost, više od 1.000 mališana sa smetnjama u razvoju odrasta u domovima zato što njihovi roditelji nisu imali mogućnosti da se staraju o njima.


Roditelji, koji su poput Emilije napustili posao, po novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, od aprila ove godine, imaju pravo na novčanu naknadu, koja im praktično zamenjuje penziju.


Gavrilo Mandić, otac deteta sa smetnjama u razvoju, kaže da je pomoć veoma bitna. "Ta pomoć nije ogromna, ali je ona više od jedne trećine našeg porodičnog budžeta", kaže Mandić.


Visina naknade iznosi 12.200 dinara i trenutno je prima 54 roditelja. Prema rečima Suzane Paunović iz Ministarstva rada i socijalne politike, roditelji se mogu obratiti svakom Centru za socijalni rad u Srbiji i pravo na naknadu mogu ostavariti uz prilaganje dokumentacije koja nije obimna.


"Važno je da se ne postavlja starosna granica u odnosu na dete, bitno je da se roditelj 15 godina stara o svom detetu, a da li njegovo dete ima 15, 18, 35 ili više godina - to se u ovom slučaju ne ceni kao odlučujuća cinjenica", objašnjava Paunovićeva.


Resorno ministarstvo izdvojilo je za isplatu novčanih naknada oko 2,5 miliona dinara. S obzirom na to da se očekuje veći broj roditelja koji će ostvariti to pravo, za narednu godinu planiraju više novca.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica