Izvor:Politika

Ukoliko se usvoji prednacrt Građanskog zakonika koji reguliše porodične odnose, u Srbiji bi od naredne godine surogat materinstvo trebalo da postane moguće. To znači da bi neka zdrava žena, starija od 18 godina, mogla uz saglasnost da rodi dete bračnom paru koji iz tačno utvrđenih zdravstvenih razloga ne može da ima decu. Surogat majčinstvo nije po istim pravilima regulisano u zemljama gde ga je moguće ostvariti, pa zato i ne postoji model koji bi se mogao preuzetii uklopiti kao jedinstven.

U javnosti je podeljeno mišljenje da li je Srbija dovoljno „sazrela” za to da se u njoj uvodi jedan ovakav moderan zakon, ali gotovo svi ginekolozi su saglasni u oceni da bi našim građanima trebalo omogućiti ovakav način dobijanja potomstva. Jer, postoje slučajevi parova koji su odlazili u inostranstvo samo zarad surogat majčinstva.

Surogat trudnoća je, kaže prof. dr Ivan Tulić, načelnik Odeljenja za asistiranu fertilizaciju Ginekološko-akušerske klinike KCS-a, jedan od mogućih tretmana koji je dostupan ženama sa jasno definisanim medicinskim problemima i stanjima. Par koji ne može da ima dece uključuje se u ovaj postupak kada je kod žene odstranjena materica zbog karcinoma, kao i posle obilnog krvarenja posle porođaja ili nekog drugog uzroka.

"Ova vrsta trudnoće potrebna je i kod žena sa urođenim nedostatkom materice, a jajnici su očuvani i normalno funkcionišu, kao i kod žena koje su imale ponavljane pobačaje i za koje se smatra da imaju malu ili nikakvu šansu da iznesu trudnoću do termina. Postupak je moguć i kod onih žena kod kojih postoje određena medicinska stanja koja bi im ugrozila život ukoliko bi zatrudnele, a to su teška oboljenja srca ili bubreg", istakao je dr Tulić.

Doktor navodi i da su u svetu surogat majke obično mlađe osobe u stabilnoj bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a poželjno je da su rađale. Surogat majke mogu da budu član porodice genetskog para koji se odlučio da na ovaj način dobije potomstvo, ili blizak prijatelj sa njima.

Najčešći problem u zemljama gde je surogat majčinstvo dozvoljeno jeste da parovi razmišljaju o tome da li će se surogat majka predomisliti, ne želeći da im preda dete. Neke zemlje imaju čak predviđen probni period, gde surogat majka ima određeno vreme da se predomisli da li želi da zadrži bebu.

D. Davidov-Kesar