Izvor: Blic

Novina je da je pomerena starosna granica da žena uđe u proces, pa tako sada umesto sa 38. godina, oplodnju može početi i u 40. Za protekla četiri meseca za drugi pokušaj prijavilo se nešto više od 700 parova, što je mali broj u poređenju sa mogućnostima.

Cene

- Klasična vantelesna IVF 191.086,26 dinara- In vitro maturacija jajne ćelije 205.377,61 dinara- ICSI mikrofertilizacija 206.875,61 dinara

Zahvaljujući pomeranjem granice, od 15 do 20 odsto žena moći će da bude uključeno u ovaj postupak, pa će gotovo 70 odsto pacijenata koji na ovaj način pokušavaju da dobiju potomstvo ispunjavati uslove da uđu u program.
Podaci govore da je u prethodne tri godine vantelesnom oplodnjom na svet došlo oko hiljadu beba, a kroz nacionalni program prošlo je više od 3.500 parova od 2006. godine, kada su Republički zavod za zdravstveno osiguranje i država počeli da pomažu supružnicima kojima je ovaj postupak jedina šansa da imaju potomstvo.


Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZO, kaže da ne postoji lista čekanja i da zainteresovane žene odmah ulaze u program vantelesne oplodnje.

- Ukoliko je moguće obaviti postupak, trebalo bi da on bude urađen najviše za šest meseci od trenutka kada par počne da radi neophodne analize. Supružnici imaju pravo na dva pokušaja, a jedan državu košta oko 200.000 dinara - kaže Ignjatović.

Procedura
- Spisak analiza bračni parovi dobijaju u domovima zdravlja
- Odlazak u RZZO, gde se zakazuje razgovor sa komisijom i bira ustanova u kojoj će biti obavljena oplodnja
- Ko prođe komisiju, odlazi u izabranu ustanovu i tamo nastavlja proceduru
- Ceo postupak traje najviše šest meseci

Statistika pokazuje da se u našoj zemlji više od 15 odsto parova bori sa neplodnošću, a ginekolozi preporučuju da, ako posle godinu dana pokušavanja ne dođe do trudnoće, treba obavezno posetiti lekara i potražiti uzrok problema.
Stopa uspešnosti oplodnje najbolja je u Ginekološkoj klinici u Novom Sadu, odnosno Betaniji i iznosi oko 40 odsto, dok se stopa uspešnosti u ostalim klinikama kreće od 20 do 25 odsto.

Da bi se prijavili za te intervencije, bračni parovi u domovima zdravlja mogu da dobiju sve informacije o spisku analiza koje treba da urade. Sledeći korak je odlazak u Zavod za zdravstveno osiguranje, gde se zakazuje razgovor sa komisijom i bira se ustanova u kojoj će biti obavljena vantelesna oplodnja. Ko prođe komisiju, izabere ustanovu, odlazi u nju i tamo se nastavlja procedura, a sve traje najviše šest meseci. Kako kažu u RZZO, pre primene uputstva za vantelesnu oplodnju u RZZO je 8.500 osiguranika bilo na listi čekanja, i to u proseku dve godine.

Danijela N. ima 39 godina. Kada je u julu čula da je država omogućila još jedan besplatan pokušaj vantelesne oplodnje, veoma se obradovala jer joj je to značio novi pokušaj i veliku nadu da bude roditelj. Međutim, u januaru puni 40. godina, a još uvek nije uspela da završi papirologiju. U avgustu je od svog ginekologa u domu zdravlja uzela sve neophodne upute za analize. Pre dve nedelje od RZZO je dobila pozitivnu odluku, a očekuje je još pregled kod Komisije za VTO u Višegradskoj, da bi mogla da počne postupak u izabranoj ustanovi. Nada se da će to biti pre njenog 40. rođendana.

- Za sve neophodne analize potrebno je oko mesec dana. Uglavnom su sve analize besplatne, osim jednog hormona i briseva koje je potrebno da obave oba bračna partnera i za to treba izdvojiti ukupno do deset hiljada dinara. Ohrabrujuće je da u RZZO, kada se podnese dokumentacija, odluku da li zadovoljavate uslove ili ne donose odmah. Nakon toga sledi komisija, koja takođe treba da donese odluku i tada se kreće u postupak. Rečeno mi je da je mesec dana potrebno da komisija pozove na pregled - priča Danijela.