Pored nekolicine novosadskih vrtića, u kojima se već više od dve godine primenjuje fleksibilni ritam dana, od oktobra će početi pripreme da zaživi i u većini objekata Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".

To znači da vreme dolaska i odlaska, kao i spavanja deteta u vrtiću nije strogo određeno, a dužina dnevnog boravka može se prilagoditi njihovim i obavezama roditelja.

Fleksibilni ritam dana se primenjuje, kako predočavaju u "Radosnom detinjstvu", nešto više od dve godine i započet je, najpre, u četiri vrtića, da bi im se potom priključila još nekolicina. Cilj ovakve organizacije boravka dece u novosadskim predškolskim ustanovama jeste da se izađe u susret potrebama njihovih porodica, a na to obavezuju i utvrđeni standardi kvaliteta rada vrtića.

Pogledajte i 5 stvari koje ne želim da moje dete nauči u vrtiću

"Dosadašnja praksa je pokazala da ovakav način rada izuzetno pogoduje i deci i roditeljima", objašnjava Sandra Kampel, stručni saradnik - pedagog u vrtiću "Palčica", u kojem se već primenjuje fleksibilni ritam dana. "Ima dosta porodica gde oba ili jedan roditelj radi popodne, pa su prepodnevni sati jedino vreme koje mogu da provedu sa detetom."

Novi sistem podrazumeva da roditelj može sam da se opredeli kada će dovesti i odvesti mališana u vrtić, a ukoliko dete dođe posle devet časova, kada je predviđeno vreme za doručak, taj obrok mora da dobije kod kuće.

Sandra napominje i da deca mogu užinati van trpezarije i radne sobe, ukoliko je reč o keksu ili voću.

"Naravno, pre i posle toga deca peru ruke, tako da nema bojazni o higijenskoj neispravnosti", objašnjava Sandra Kampel. "Vaspitno obrazovni rad se odvija nesmetano, bez obzira na dolazak i odlazak dece, jer broj onih koji stižu u vrtić kasnije nije veliki."

Pogledajte i Upis u vrtić ili detinjstvo provedeno isljučivo pored mame?

Zaposleni u PU "Radosno detinjstvo" su otvoreni za saradnju sa roditeljima, te ih pozivaju da ukoliko imaju neke nedoumice dođu u vrtić, koje njihovo dete pohađa, i porazgovaraju sa vaspitačima, pedagozima, psiholozima i rukovodiocima.

Među roditeljima su mišljenja o ovom režimu boravka dece u vrtićima podeljena.

Novosađanki Mileni Ignjatov, na primer, odgovara da trogodišnju ćerku odvodi u vrtić ujutru oko pola devet, kad kreće na posao, ali se nada da neće biti problema ako bude morala duže da se zadrži na radnom mestu i po dete dođe kasnije po podne. 

Spavanje neobavezno

Spavanje deci nije baš omiljeni deo boravka u vrtiću, a veliki broj mališana nema potrebu za dnevnim odmorom, jer ako recimo dođe u osam časova, nema potrebe za spavanjem u 11.

"Naravno, ovde govorimo o deci srednjih, starijih i predškolskih grupa - objašnjava Sandra Kampel. "U tom periodu mališani koji ne spavaju mogu da učestvuju u nekim mirnijim aktivnostima u prostorijama vrtića ili dvorištu."

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.